Londonskom aerodromu će biti potrebno pet godina da se potpuno oporavi

Hitrou imao gubitak od četiri milijarde evra od početka pandemije korona virusa

BiznisSvetVesti

26.10.2021 18:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hitrou imao gubitak od četiri milijarde evra od početka pandemije korona virusa Hitrou imao gubitak od četiri milijarde evra od početka pandemije korona virusa
Londonski aerodrom Hitrou (Heathrow Airport) ne očekuje da će se vazdušni saobraćaj potpuno oporaviti pre 2026. godine, budući da je broj putnika koji putuju... Hitrou imao gubitak od četiri milijarde evra od početka pandemije korona virusa

Londonski aerodrom Hitrou (Heathrow Airport) ne očekuje da će se vazdušni saobraćaj potpuno oporaviti pre 2026. godine, budući da je broj putnika koji putuju preko najveće britanske vazdušne luke i dalje daleko ispod nivoa pre pandemije, uprkos izvesnom porastu u poslednja tri meseca.

Broj opsluženih putnika na Hitrou aerodromu je u trećem tromesečju iznosio 28 odsto od nivoa pre pandemije, dok je kargo prevoz dostigao 90 odsto, izveštava Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kumulativni gubitak kompanije od početka pandemije virusa Covid-19 iznosi 3,4 milijarde funti (4,03 milijarde evra).

Rukovodioci Hitroua, preko kojeg se obavlja veliki broj dugolinijskih letova i koji je lane izgubio titulu najprometnijeg evropskog vazduhoplovnog čvorišta od pariskog aerodroma Šarl de Gol (Charles de Gaulle), pokušali su da ublaže uticaj pandemije na poslovanje podizanjem naknade za avio-kompanije i putnike, zahtevajući od vlade da ukine pravila o testiranju za vakcinisane putnike.

Prošle nedelje britanski regulator za vazdušni saobraćaj je saopštio da neće dozvoliti da Hitrou podigne putničke takse onoliko koliko je želeo, a i avio-kompanije su protiv predloženog iznosa povećanja naknada.

Rukovodstvo londonskog aerodroma, koji je u vlasništvu španske transportne kompanije Ferrovial, katarske Uprave za investicije i korporacije China Investment, objavilo je i da su njegovi akcionari ostvarili najveći negativan prinos u realnom iznosu u poslednjih 15 godina.

  • GocaBG

    26.10.2021 #1 Author

    Tesko da se moze nadohnaditi toliki gibitak…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...