ekonomski rast u drugom kvartalu

Hrvatski BDP skočio 16,1 odsto

InvesticijeNovacRegionVesti

27.8.2021 12:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatski BDP skočio 16,1 odsto Hrvatski BDP skočio 16,1 odsto
Hrvatska ekonomija je porasla u drugom tromesečju 2021. godine za 16,1 odsto na godišnjem nivou, prvi put nakon četiri kvartala pada, objavio je u... Hrvatski BDP skočio 16,1 odsto

Hrvatska ekonomija je porasla u drugom tromesečju 2021. godine za 16,1 odsto na godišnjem nivou, prvi put nakon četiri kvartala pada, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

To je najveća stopa rasta od 1996. godine, od kada DZS prati te podatke, a prethodni rekordni rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 7,2 procenta bio je zabeležen u drugom tromesečju 1997. godine, prenosi Tanjug.

Snažan skok privrednih aktivnosti u periodu april-jun je, između ostalog, posledica niske baze, budući da je u drugom tromesečju 2020. zabeležen rekordan pad BDP-a od 14,4 procenta na godišnjem nivou, zbog sprovođenja epidemioloških mera radi suzbijanja širenja Covid-19 i zatvaranja ekonomije.

Hrvatska je na nivou cele 2020. godine zabeležila privredni pad od osam odsto.

Prema podacima DZS-a, potrošnja hrvatskih domaćinstava je u drugom kvartalu porasla za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, nakon pada u prethodnom tromesečju za 0,3 odsto.

Izvoz robe i usluga je porastao je za 40,9 procenata međugodišnje, pri čemu je izvoz robe zabeležio rast od 35,2 odsto, a usluga 56,3 odsto, najviše zbog oporavka turizma u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Uvoz robe i usluga povećan je istovremeno za 30,3 odsto na godišnjem nivou. Pritom je uvoz robe porastao za 30,5 a uvoz usluga za 28,9 procenata.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u prošlom tromesečju za 18,3 odsto na godšnjem nivou, ubrzavši znatno u odnosu na prethodni kvartal kada je rast iznosio 4,6 procenata.

Porasla je i državna potrošnja za četiri procenta međugodišnje. Prema sezonski prilagođenim podacima, hrvatska privreda je u drugom tromesečju zabeležila rast od 16,1 procenat međugodišnje, dok je na kvartalnom nivou pala za 0,2 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...