Wall Street beleži rast većine berzanskih pokazatelja

Indeks S&P 500 na dva boda od rekordnog nivoa

BerzaNovacSvetVesti

21.10.2021 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indeks S&P 500 na dva boda od rekordnog nivoa Indeks S&P 500 na dva boda od rekordnog nivoa
Cene akcija na Wall Streetu porasle su i u sredu, pri čemu S&P 500 indeks raste šesti dan zaredom, zahvaljujući poslovnim rezultatima kompanija koji... Indeks S&P 500 na dva boda od rekordnog nivoa

Cene akcija na Wall Streetu porasle su i u sredu, pri čemu S&P 500 indeks raste šesti dan zaredom, zahvaljujući poslovnim rezultatima kompanija koji su bolji nego što se očekivalo.

Dow Jones indeks je porastao 0,43 odsto na 35.609 bodova, dok je S&P 500 jači za 0,37 odsto, i sada je na nivou 4.536 bodova. Nasdaq indeks je niži za 0,05 odsto i trenutno ima 15.121 bod, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Nakon šest dana rasta, S&P 500 se primakao na samo pet bodova od svog rekordnog nivoa, koji je dostigao početkom septembra. Dow Jones je tokom trgovanja dostigao novi rekordni nivo, ali do kraja trgovanja je popustio.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene deonica su porasle, najviše u uslužnom i u sektoru nekretnina, 1,6 odsto, a potom zdravstvenom, za 1,5 odsto.

Tehnološki sektor je, nakon pet dana rasta, oslabio za 0,3 odsto.

Od početka septembra do početka oktobra S&P 500 je pao skoro šest odsto, jer su se ulagači plašili da će nedostatak radnika, poremećaji u lancima nabavke, rast plata i troškova poslovanja negativno uticati na zarade kompanija.

Međutim, dosad objavljeni poslovni izveštaji pokazuju da su kompanije, za sada, uspele da amortizuju te probleme.

Kompanije upozoravaju na poremećaje u nabavci i veće troškove poslovanja, ali zasad su uspele da zadrže profitne marže prebacujući rast troškova na potrošače, izjavio je strateg u kompaniji Natixis Investment Managers Solutions Džek Dženesijevic (Jack Janasiewicz).

Dosad je 14 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu je 85 odsto njih ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga analitičari sada procenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 33 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su pre dve sedmice očekivali rast od 29,4 odsto.

Na evropskim berzama cene deonica su takođe porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 odsto na 7.223 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 odsto na 15.522 boda, a pariski CAC 0,54 odsto na 6.705 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...