Najviše poskupela odeća i obuća

Inflacija u Crnoj Gori 5,4 odsto veća u odnosu na april prošle godine

RegionVesti

15.5.2024 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inflacija u Crnoj Gori 5,4 odsto veća u odnosu na april prošle godine Inflacija u Crnoj Gori 5,4 odsto veća u odnosu na april prošle godine
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u aprilu su u odnosu na isti period prošle godine, u proseku bile više... Inflacija u Crnoj Gori 5,4 odsto veća u odnosu na april prošle godine

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u aprilu su u odnosu na isti period prošle godine, u proseku bile više 5,4 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cene su u aprilu u odnosu na mart u proseku više 0,1 odsto, prenosi Mina.

„Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena u grupama odeća, cipele i ostala obuća, voće, povrće, vazdušni prevoz putnika, gorivo i mazivo za motorna vozila, usluge smeštaja, kafa, čaj i kakao”, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cene u periodu od januara do aprila, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u proseku su više 4,9 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u aprilu je u odnosu na prethodni mesec, zabeležen rast u grupama odeća i obuća 3,6 odsto, prevoz 0,5 odsto, restorani i hoteli 0,4 odsto, zdravlje i rekreacija i kultura po 0,2 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama ostala dobra i usluge 1,7 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,3 odsto, kao i hrana i bezalkoholna pića 0,4 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.