U januaru prosečan pad cena za 0,6 procenata

Inflacija u Sloveniji usporila na 3,3 odsto

RegionVesti

7.2.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Inflacija u Sloveniji usporila na 3,3 odsto Inflacija u Sloveniji usporila na 3,3 odsto
Inflacija u Sloveniji je u usporavanju, na godišnjem nivou iznosila je 3,3 odsto, a na mesečnom je zabeležena deflacija od 0,6 odsto. Zavod za... Inflacija u Sloveniji usporila na 3,3 odsto

Inflacija u Sloveniji je u usporavanju, na godišnjem nivou iznosila je 3,3 odsto, a na mesečnom je zabeležena deflacija od 0,6 odsto.

Zavod za statistiku je saopštio da je godišnja inflacija u januaru bila znatno niža nego godinu ranije, kada je iznosila 10 odsto. Takođe je znatno niža od prošlogodišnje prosečne inflacije koja je iznosila 7,4 odsto.

Tokom godine usluge su u proseku poskupele za 4,6 odsto, a robe za 2,7 odsto. Cene dobara za dnevnu potrošnju i polutrajnih dobara povećane su za 3,9 odsto, odnosno 2,1 odsto, dok su cene trajnih dobara niže za 1,3 odsto, piše Seebiz.

Godišnjoj inflaciji u Sloveniji najviše je doprineo rast cena hrane i bezalkoholnih pića (za 3,2 odsto), 0,6 procentnih poena. Sa efektom od po 0,5 procentnih poena, poskupljenja su usledila u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (za 3,6 odsto) i zdravstvo (za 9,4 odsto).

Za razliku od prethodne dve godine, u januaru 2024. zebeležen je ponovo beleži pad cena. Na mesečnom nivou one su u proseku smanjene za 0,6 odsto.

Image by Freepik

Tome su najviše doprinele niže cene odeće i obuće, koje su tokom sezonskih sniženja pale za 8,3 odsto i doprinele deflaciji za 0,6 procentnih poena. Po 0,2 procentna poena dodato je pojeftinjenju motornih goriva (benzin je pojeftinjen za 4,7 odsto, a dizel za 4,5 odsto) i aranžmana za odmor u inostranstvu (12,0 odsto).

S druge strane, povećanje cene struje od pet odsto smanjilo je mesečnu deflaciju za 0,2 procentna poena. Više cene toplotne energije (za 7,7 odsto), aranžmana za odmor kod kuće (za 4,1 odsto) i mesa (za 1,3 odsto) doprinele su po 0,1 procentni poen.

Godišnji rast cena, meren harmonizovanim indeksom potrošačkih cena, koji se koristi za poređenje u EU, u januaru je iznosio 3,4 odsto. U mesečnom poređenju, prema tom indeksu, cene su takođe pale za 0,6 odsto.

U proseku cene usluga bile su više za 5,3 odsto na godišnjem nivou, a cene roba za 2,3 odsto. Roba za dnevnu potrošnju poskupela je za 3,5 odsto, polutrajna za 2,4 odsto, a trajna za 2,0 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...