Pala vrednost čuvene američke tehnološke kompanije

Intel izgubio 45 odsto vrednosti u tekućoj godini

BerzaNovacSvetVesti

26.9.2022 12:52 Autor: Vladimir Jokanović 1

Intel izgubio 45 odsto vrednosti u tekućoj godini Intel izgubio 45 odsto vrednosti u tekućoj godini
Vrednost akcija američke kompanije Intel pala je za više od 45 odsto ove godine, uprkos objavljenim planovima za izgradnju više fabrika u SAD. Intel... Intel izgubio 45 odsto vrednosti u tekućoj godini

Vrednost akcija američke kompanije Intel pala je za više od 45 odsto ove godine, uprkos objavljenim planovima za izgradnju više fabrika u SAD. Intel je jedan od najvećim gubitnika sa liste Dow Jones idustrijskog indeksa.

Akcije rivalskih proizvođača mikročipova, kompanija Nvidia i AMD pale su za više od 50 odsto, nakon što su problemi u lancu snabdevanja i strahovi od naglog usporavanja privrede opteretili čitav sektor, prenosi CNN.

Intel već dugo zaostaje za konkurencijom, a njegovim akcijama sada se trguje na najnižem nivou od maja 2016. godine. Dok su akcije kompanije Nvidia porasle oko 200 odsto u poslednjih pet godina, a akcije AMD-a oko 400 odsto, Intelove su u istom periodu oslabile za 25 procenata.

Dok neki analitičari smatraju da je ulaganje u akcije poluprovodnika i dalje isplativo, kao i da je sada pravo vreme za njihovu kupovinu, zbog relativno niskih cena, stručnjaci banke Goldman Sachs ne misle tako. Oni su smanjili svoje procene zarade za vodeće kompanije u industriji mikro čipova, uključujući Micron i Western Digital.

„Postojao je niz negativnih podataka u industriji“, navodi Goldman Sachs, dodajući da postoji slabost na krajnjim tržištima računara, servera za preduzeća i pametnih telefona. Dugotrajna zatvaranja u Aziji zbog pandemije nanela su štetu kompanijama za proizvodnju čipova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...