INTERNET STIŽE U 55 RURALNIH NASELJA U SRBIJI Već sledeće godine uvođenje tehnologije 5G, kaže Matić

SrbijaVesti

10.9.2020 14:17 Autor: Marija Jovanović 0

INTERNET STIŽE U 55 RURALNIH NASELJA U SRBIJI Već sledeće godine uvođenje tehnologije 5G, kaže Matić INTERNET STIŽE U 55 RURALNIH NASELJA U SRBIJI Već sledeće godine uvođenje tehnologije 5G, kaže Matić
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je prvi javni poziv operatorima za pilot projekte za izgradnju internet mreže u prvih 55 ruralnih naselja u... INTERNET STIŽE U 55 RURALNIH NASELJA U SRBIJI Već sledeće godine uvođenje tehnologije 5G, kaže Matić

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je prvi javni poziv operatorima za pilot projekte za izgradnju internet mreže u prvih 55 ruralnih naselja u Srbiji.

U oktobru će biti raspisan i drugi poziv za još 600 naselja za izgradnju širokopojasne telekomunikacione infrastrukture i očekuje se da taj projekat bude završen do 2025. godine, najavila je Tatjana Matić, državna sekretarka u nadležnom ministarstvu.

Govoreći na regionalnoj onlajn konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima „Digital 2020 powered by Huawei“, Matić je istakla da do 2025. u Srbiji neće postojati domaćinstvo i naselje bez mogućnosti pristupa internetu nove generacije.

Državna sekretarka je ukazala i na istraživanje, urađeno prošle godine, koje je pokazalo da oko 125.000 domaćinstava nema fiksni pristup internetu i da oko 600.000 domaćinstava ima spor pristup internetu do 30 megabita.

„To je nešto čime nismo zadovoljni i zbog toga je Ministarstvo pokrenulo projekat razvoja širokopojasne infrastruktre u ruralnim sredinama“, kazala je ona.

Kako je kazala, upravo je kriza, koju je izazvao korona virus, pokazala koliko je bilo važno imati jaku telekomunikacionu mrežu, koja je održala i svakodnevni i poslovni život.

Pixabay.com

Matić navodi da je u aprilu, maju i junu 8,1 milion aktivnih korisnika mobilne mreže ostvario 5,5 milijardi minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i razmenio 1,2 milijarde SMS poruka.

„U ovim vanrednim okolnostima i u ovako gustom mobilnom saobraćaju, svi operatori su se uspešno izborili sa ovim izazovom i pokazali visok stepen pouzdanosti i stabilnosti“, ocenila je Matić.

Prema njenim rečima, Srbiju sada čeka veliki korak – uvođenje 5G mreže, koje će omogućiti da se naša zemlja dalje ekonomski razvija.

Uvođenje tehnologije pete generacije je nešto što je važno za Srbiju i očekujemo da se javno nadmetanje desi tokom sledeće godine„, rekla je Matić.

Ono što prati razvoj 5G mreže jesu neistine, predrasude i spekulacije, te je važno, istakla je Matić, da se o 5G mreži javno raspravlja i da ona bude prepuštena stručnim licima i inženjerima. Državna sekretarka kaže i da je potrebna edukacija svih slojeva stanovništva o 5G mreži.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...