Izveštaj Evropske investicione banke

Investicije u EU se oporavljaju, ali su produbljene socijalne i geografske nejednakosti

AnalizaEUU fokusuVesti

3.2.2022 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investicije u EU se oporavljaju, ali su produbljene socijalne i geografske nejednakosti Investicije u EU se oporavljaju, ali su produbljene socijalne i geografske nejednakosti
Brz oporavak investicija u Evropi pokazuje da je javna podrška bila presudna za ublažavanje uticaja ekonomskog šoka na privredu i domaćinstva, ali ima znakova... Investicije u EU se oporavljaju, ali su produbljene socijalne i geografske nejednakosti

Brz oporavak investicija u Evropi pokazuje da je javna podrška bila presudna za ublažavanje uticaja ekonomskog šoka na privredu i domaćinstva, ali ima znakova da je kriza izazvana pandemijom virusa Covid-19 povećala postojeće nejednakosti, saopštila je danas Evropska investiciona banka (EIB).

„Regioni se oporavljaju različitom brzinom. Dok digitalizacija i zelena transformacija privrede ubrzavaju duboke strukturne promene, Evropa rizikuje da postane još neravnopravnija“, navodi se godišnjem izveštaju EIB o investicijama u Evropskoj uniji za 2022. godinu, prenosi agencija Beta.

U saopštenju je navedeno da su do kraja drugog kvartala 2020. godine realne investicije u EU opale za „vrtoglavih“ 14,6 odsto u poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. godine, ali i da su se brzo oporavile, i do drugog kvartala 2021. godine u svim članicama vratile na nivo iz 2019. godine, osim u Irskoj.

Istraživanje EIB je pokazalo da je javna podrška bila rasprostranjena i usmerena na najteže pogođena preduzeća, ali ne na takozvane „zombi“ firme koje su već bile finansijski slabe.

Takođe, mere podrške u EU su uspešno sačuvale radna mesta i sprečile značajan porast nezaposlenosti, ali su se uslovi na tržištu rada pogoršali za mlade i lica sa nižim obrazovanjem.

Ukazano je i da je deo preduzeća koja ulažu u obuku zaposlenih opao za 10 procentnih poena, uprkos tome što 79 odsto firmi smatra da je nedostatak kvalifikovanih radnika prepreka investiranju.

Preduzeća u EU se digitalizuju kao odgovor na krizu, ali u manjoj meri od američkih. Oko 46 odsto preduzeća u EU reagovalo je na pandemiju tako što su postala digitalnija, u odnosu na 58 odsto u Sjedinjenim Američkim Državama.

Udeo američkih firmi koje su od ranije usvojile napredne digitalne tehnologije takođe je veći, i to 66 odsto u odnosu na 61 odsto u EU.

Kako je navedeno u izveštaju EIB, oko 43 odsto evropskih preduzeća investiralo je u klimatske mere za rešavanje fizičkih i tranzicionih rizika, iako je vidan zastoj nekih investicija zbog pandemije.

U celini posmatrano, udeo preduzeća iz EU koja ulažu i očekuju da ulažu u klimu i dalje je znatno veći nego u SAD.

Potpredsednik EIB Rikardo Murinjo Feliks (Ricardo Mourinho Felix) istakao je da je javna podrška ključna za očuvanje radnih mesta tokom pandemije, ali da se socijalne i regionalne slabosti i dalje povećavaju, što sprečava ravnomeran oporavak.

„Zato će EIB nastojati da obezbedi da prilike koje pruža prelazak na zeleniju i digitalnu privredu budu raspoložive širom EU. Modernizaciju infrastrukture mora da prati ulaganje u društvenu infrastrukturu, a naročito u talente, veštine i obuku, da bi ova istorijska tranzicija bila pravedna za sve“, rekao je Feliks.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...