Ministarstvo privrede obezbedilo finansijsku podršku od 11 milijardi dinara

Investicije u nove i postojeće fabrike omogućile posao za 9.500 radnika

AnalizaInvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

4.11.2021 10:21 Autor: Marija Jovanović 0

Investicije u nove i postojeće fabrike omogućile posao za 9.500 radnika Investicije u nove i postojeće fabrike omogućile posao za 9.500 radnika
Ministarstvo privrede u prethodnih godinu dana obezbedilo je posao za 9.500 novih radnika kroz 49 ugovora kojim su otvorene nove i proširene postojeće fabrike.... Investicije u nove i postojeće fabrike omogućile posao za 9.500 radnika

Ministarstvo privrede u prethodnih godinu dana obezbedilo je posao za 9.500 novih radnika kroz 49 ugovora kojim su otvorene nove i proširene postojeće fabrike. Kroz programe finansijske podrške malim i srednjim preduzećima, u navedenom periodu, ministarstvo je obezbedilo investicije od 11 milijardi dinara, dok je u 56 opština i gradova širom Srbije realizovalo 76 infrastrukturnih projekata.

“Privatizacioni portfelj od 556 preduzeća koliko ih je bilo u portfelju Agencije za privatizaciju 2014. godine, smanjilo je ove godine na svega 68 neprivatizovanih preduzeća. Doneta je i Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine sa akcionim planom, i to po prvi put u Republici Srbiji kao jedinstveni akt koji pruža stratešku viziju i uputstva u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja nad privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije”, saopštilo je Ministarstvo privrede povodom godinu dana rada.

Kada je reč o investicionim ulaganjima, u periodu od oktobra 2020. godine do oktobra 2021. godine zaključeno je 49 novih ugovora o dodeli sredstava podsticaja za realizaciju investicionih projekata kojima se otvaraju nove fabrike, odnosno proširuju proizvodni kapaciteti.

“Realizacijom navedenih investicionih projekata vrši se ulaganje u iznosu 1,1 milijarde evra, zapošljava se 9.500 novih radnika, a podsticaji iznose 165 miliona evra”, ističu u ministarstvu.

Radnici u fabrici
Foto: Tanjug

U proteklih godinu dana Ministarstvo privrede sprovodilo je programe finansijske i nefinansijske podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima za započinjanje i dalji razvoj poslovanja.

Kroz programe finansijske podrške, do oktobra 2021. godine, ukupno je podržano 858 zahteva privrednih subjekata sa 2,2 milijarde dinara (2.230.462.236) odobrenih bespovratnih sredstava, čija je vrednost investicije 11,3 milijarde dinara (11.330.961.078).

Za godinu dana rada vlade Ministarstvo privrede sprovodilo je dva Programa u cilju realizacije infrastrukturnih projekata. Rađeno je na realizaciji ukupno 76 infrastrukturnih projekta u 56 jedinica lokalne samouprave ukupne vrednosti 3,7 milijardi dinara (3.769.524.371) od čega učešće ministarstva u finansiranju iznosi 2,2 milijarde dinara (2.283.697.034). Završena je realizacija 43 infrastrukturna projekta, dok se ostali projekti pretežno nalaze u završnim fazama realizacije.

Kada je reč o privatizaciji, od 556 preduzeća, koliko ih je bilo u portfelju Agencije za privatizaciju 2014. godine, u oktobru ove godine, ostalo je neprivatizovano svega 68 preduzeća.

“U prethodnih godinu dana objavljeno je ukupno devet javnih poziva za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala/strateškog partnerstva. U prethodnih godinu dana zaključeni su ugovori o prodaji i sprovedene uspešne prodaje/transakcije, za preduzeća: VPD Smederevo DOO (ostvaren prihod 661.000,00 evra) i Minel Koncern AD Beograd (ostvaren prihod 1.645.500 evra)“, navode u Ministarstvu privrede.

U aprilu 2021. godine usvojena je Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine i to po prvi put u Republici Srbiji kao jedinstveni akt koji pruža stratešku viziju i uputstva u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja nad privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije.

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva privrede, u aprilu 2021. godine usvojila akcioni plan za sprovođenje Strategije industrijske politike Republike Srbije od 2021. do 2030. godine.

“Navedeni dokumenti predstavljaju odgovor na savremene trendove u svetskoj privredi i industriji. Namera je stvaranje efikasne dobro koordinirane politike razvoja industrije, uz poseban fokus na procese digitalne transformacije i zelene tranzicije, kao dva ključna elementa za budući održivi razvoj industrije”, ističu u resornom ministarstvu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...