Rezultati već dvostruko viši u odnosu na prethodni rekord

Investitori u tehnološki sektor zaradili 580 milijardi dolara od listiranja na američkim berzama u 2021. godini

BerzaNovacSvetVesti

14.10.2021 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investitori u tehnološki sektor zaradili 580 milijardi dolara od listiranja na američkim berzama u 2021. godini Investitori u tehnološki sektor zaradili 580 milijardi dolara od listiranja na američkim berzama u 2021. godini
Talas inicijalnih javnih ponuda (IPO) na berzama u SAD rezultirao je velikim brojem investitora i zaposlenih u tehnologiji koji su od početka godine, zaključno... Investitori u tehnološki sektor zaradili 580 milijardi dolara od listiranja na američkim berzama u 2021. godini

Talas inicijalnih javnih ponuda (IPO) na berzama u SAD rezultirao je velikim brojem investitora i zaposlenih u tehnologiji koji su od početka godine, zaključno sa septembrom, obezbedili rekordnih 582,5 milijardi dolara zarade.

Tehnološki startapovi listirani na berzama u 2021. godini, direktno ili preko udruživanja u SPAC kompanije posebne namene, dosegli su ukupnu vrednost od 513,6 milijardi dolara, od čega su se 93 listiranja dogodila u periodu između jula i avgusta, što je najviše u bilo kom kvartalu ove godine.

Podaci kojima raspolaže PitchBook, kompanija koja se bavi analizama berzanskih početnika, pokazali su da je ukupan prihod od prodaje akcija obuhvaćenih listiranjima već dvostruko viši od prošlogodišnjeg, prenosi Financial Times.

Porast broja i vrednosti listiranja govori u prilog tome da će fondovi koji se bave rizičnim ulaganjima (venture funds) i njihovi investitori, ove sezone ostvariti velike dobiti, a uspešan niz javnih ponuda praktično se nastavio od prošle godine, i izlazaka na berzu kompanija kao što su Airbnb, DoorDash i Snowflake.

Iznosi zarada ostvarenih tokom listiranja na američkim berzama po godinama/ Izvor: PitchBook

Ulagači su ukazali na veličinu nedavnih takozvanih izlaza kako bi opravdali oštar skok u vrednostima ostvarenih transakcija ove godine, koji je već premašio prošlogodišnji rekord za skoro 50 odsto, prema podacima PitchBook-a.

Povoljno tržište podstaklo je neke investitore da podignu procene tržišnih kapitalizacija privatnih novoosnovanih preduzeća do te mere da su javne ponude postale jedine održive mogućnosti za izlaznu strategiju.

Velike javne ponude akcija predstavljaju sve veći deo prihoda od ulaganja u rizični kapital. Fondovi rizičnog kapitala oslanjaju se na izlazne strategije da vrate novac svojim investitorima.

Ove godine, Robinhood je kroz IPO postigao tržišnu kapitalizaciju od 32 milijarde dolara, a Coinbase 76 milijardi.

Trgovci rizičnim kapitalom obično moraju da sačekaju šest meseci nakon objavljivanja javnog listiranja da počnu sa oslobađanjem svojih akcija, kako bi ostvarili zaradu, mada direktna kotiranja  nemaju ograničenja u prodaji. Robinhood je takođe ublažio neke od uobičajenih zaštitnih ograničenja, omogućavajući zaposlenima da odmah prodaju 15 odsto svojih „zaliha“, na primer.

Tehnološke kompanije su u 2021. godini listirane na američkim berzama više nego ikada pre, prema statistici sa Refinitiva. Neke od njih još uvek nisu bile dovoljno „finansijski sazrele“, pa su se kao primamljivi startapovi u srednjoj fazi razvoja udruživale sa partnersskim kompanijama u tzv. SPAC preduzeća i na taj način izlazile na berze.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...