Dow Jones porastao 0,1 odsto

Dva od tri ključna indeksa na američkim berzama beleže pad

BankeNovacSvetVesti

12.8.2022 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Dva od tri ključna indeksa na američkim berzama beleže pad Dva od tri ključna indeksa na američkim berzama beleže pad
S&P 500 i tehnološki Nasdaq indeks u četvrtak su pali na američkim berzama, uprkos novim pokazateljima koji upućuju na usporavanje inflacije u Sjedinjenim Američkim... Dva od tri ključna indeksa na američkim berzama beleže pad

S&P 500 i tehnološki Nasdaq indeks u četvrtak su pali na američkim berzama, uprkos novim pokazateljima koji upućuju na usporavanje inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), jer su investitori postali svesni da će i dalje agresivno podizati kamatne stope.

Nakon što su dan ranije porasli za više od dva odsto, S&P 500 indeks spustio se u četvrtak 0,08 odsto, na 4.207 bodova, a Nasdaq indeks 0,5 odsto, na 12.780 poena. Istovremeno, vrednost Dow Jones indeksa je porasla za 0,1 odsto, na 33.341 bod.

Nakon podatka o usporavanju godišnje inflacije merene indeksom potrošačkih cena u julu u SAD iznosila 8,5 odsto, u četvrtak je objavljen i indeks proizvođačkih cena, koji je pokazao da je inflacija u julu porasla 9,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je njen najniži rast od oktobra 2021. godine, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Na mesečnom nivou, inflacija proizvođačkih cena smanjena je 0,5 odsto, što je njen prvi pad od aprila 2020. godine i to zahvaljujući padu cena energenata.

Fed je dosad povećao referentne kamatne stope za ukupno 2,25 procentnih bodova u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju, zabrinuvši učesnike na finansijskim tržištima da će tako agresivno zaoštravanje monetarne politike gurnuti najveću svetsku ekonomiju u recesiju.

Nakon olakšanja u sredu zbog usporavanja inflacije u julu, dan kasnije rast cena akcija je zaustavljen, jer su ulagači postali svesni da ciklus podizanja kamatnih stopa još nije završen, budući da je inflacija i dalje vrlo visoka.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi imali su različite performanse, dok su ulagači razmatrali kakve će implikacije na monetarnu politiku imati najnoviji podaci o inflaciji u SAD.

Tako je londonski FTSE indeks izgubio 0,55 odsto vrednosti, na 7.465 bodova, a frankfurtski DAX 0,05 odsto, na 13.694 poena, dok je pariski CAC porastao 0,33 odsto, a 6.544 boda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...