Tehnološke akcije na udaru

Berzanski indeksi pali nakon izveštaja kompanije Micron

BerzaNovacSvetVesti

10.8.2022 11:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi pali nakon izveštaja kompanije Micron Berzanski indeksi pali nakon izveštaja kompanije Micron
Wall Street je u utorak zabeležio pad berzanskih indeksa, jer je razočaravajuća prognoza kompanije Micron dovela do rasprodaje akcija proizvođača čipova, a investitiori su... Berzanski indeksi pali nakon izveštaja kompanije Micron

Wall Street je u utorak zabeležio pad berzanskih indeksa, jer je razočaravajuća prognoza kompanije Micron dovela do rasprodaje akcija proizvođača čipova, a investitiori su na opezu i uoči objave ključnog podatka o julskoj inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones indeks niži je za 0,18 odsto, pa je trenutno na nivou od 32.774 boda. Indeks S&P 500 oslabio je 0,42 odsto, na 4.122 boda, a Nasdaq 1,19 odsto, na 12.493 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Visoka godišnja inflacija, nakon prošlonedeljne objave iznenađujuće velike stope zaposlenosti, verovatno će u kratkom roku sprečiti Fed da uspori ciklus podizanja kamatnih stopa i tako zaustaviti pad cena akcija.

Tržišni akteri smatraju da su šanse 68,5 odsto da Fed u septembru podigne kamatne stope po treći put za 0,75 procentnih bodova. Uz očekivanu visoku inflaciju i napregnuto tržište rada, zabrinutost su intenzivirali i najnoviji podaci o snažnom rastu troškova rada u drugom tromesečju, što sugeriše da će pritisak na rast plata i dalje podsticati inflaciju.

Cena rada po jedinici proizvodnje porasla je u drugom kvartalu 10,8 odsto, nakon 12,7 odsto rasta u prvom kvartalu.

Aktuelna inflacija uzrokovana je prvenstveno nedovoljnom ponudom, stoga tradicionalni alat centralne banke za njeno suzbijanje podizanjem kamatnih stopa neće biti tako efikasan kao u pređašnjim ciklusima, smatra rukovodilac instituta BlackRock Investment Žan Boavan (Jean Boivin).

Na udaru su najviše bile tehnološke akcije, prvenstveno akcije proizvođača čipova. Okidač za njihovu rasprodaju bila je prognoza proizvođača memorijskih čipova Micron Technologies da će u tekućem kvartalu beležiti pad prihoda i negativni tok likvidnosti u sledećem, jer slabi potražnja za računarskim i čipovima za mobilne telefone.

Cena akcije kompanije Micron pala je 3,7 odsto. Kako je upozorenje ove kompanije usledilo samo dan nakon što je Nvidia Corp upozorio na slabljenje gaming industrije, indeks akcija proizvođača čipova za 4,57 odsto, što je najveći jednodnevni pad tog indeksa od sredine juna. Pad su zabeležile sve kompanije u okviru ovog indeksa.

S&P 500 indeks od početka godine je u minusu 13,5 odsto, usled snažne inflacije, zaoštravanja monetarne politike i geopolitičkih napetosti.

Na evropskim berzama u utorak je većina najvažnijih indeksa takođe pala, a čekaju se podaci o inflaciji u navećoj svetskoj ekonomiji. Pritom je panevopski Stoxx 600 pao 0,6 odsto, a najviše je izgubio tehnološki sektor — 3,2 odsto.

Istovremeno, frankfurtski DAX spustio se 1,12 odsto, na 13.534 boda, a pariski CAC 0,53 odsto, na 6.490 bodova, dok je londonski FTSE ojačao blagih 0,08 odsto, na 7.488 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...