Wall Street pozitivno reagovao na izveštaj o inflaciji u SAD

Indeks Dow Jones ostvario najveći dobitak u poslednje tri nedelje

BerzaNovacSvetVesti

11.8.2022 11:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indeks Dow Jones ostvario najveći dobitak u poslednje tri nedelje Indeks Dow Jones ostvario najveći dobitak u poslednje tri nedelje
Cene akcija na Wall Streetu u sredu su porasle zbog objave da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama u julu na godišnjem nivou iznosila... Indeks Dow Jones ostvario najveći dobitak u poslednje tri nedelje

Cene akcija na Wall Streetu u sredu su porasle zbog objave da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama u julu na godišnjem nivou iznosila 8,5 odsto, što je manje od ranijih očekivanja.

Dow Jones indeks porastao je 535,1 bod ili 1,63 odsto na 33.309 bodova, ostvarivši najveći dnevni dobitak u zadnje tri sedmice, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Uporedo s tim, S&P 500 indeks skočio je 2,13 odsto, na 4.210 bodova, najviši nivo od maja, a Nasdaq 2,89 odsto, na 12.854 bodova. Oba indeksa ostvarila su najveći dnevni skok u poslednje dve sedmice.

Oštar pad cene benzina pomogao je usporavanju rasta godišnje inflacije u najvećoj svetskoj ekonomiji s rekordnih junskih 9,1 odsto, na 8,5 odsto u julu. Na mesečnom nivou indeks je gotovo stagnirao, nakon što je u junu porastao 1,3 odsto, objavilo je ministarstvo rada.

Taj podatak podstakao je uzlet cena akcija, budući da je prvi uočljiv znak olakšanja za Amerikance, koji već mesecima pažljivo prate rast cena.

Tržišni učesnici sada procenjuju da su šanse da američka centralna banka, Federalne rezerve u septembru ponovo podigne kamatne stope 0,75 procentnih bodova, treći put uzastopno, na svega 43,5 odsto, dok je pre objave podatka o inflaciji iznosio gotovo 70 odsto. Većina ih sada projenjuje, njih 56,5 odsto, da će Fed podići kamate za 0,5 odsto.

„Za tržište ovo je jedan od najboljih scenarija trenutno, jer je snažno tržište rada, uz potencijalni početak smirivanja inflacije, ono što bi predstavljalo ‘mekano prizemljenje'“, kazao je strateg u Citi U.S. Wealth Management Šon Snajder (Shawn Snyder). Ipak, dodaje da jedan mesec nešto niže inflacije nije dovoljan Fedu da pošalje posve jasan signal.

Uzlet cena akcija zahvatio je sve sektore, a najviše su na dobitku bile akcije kompanija čije poslovanje zavisi od ekonomskog ciklusa.

Usporavanje rasta inflacije u SAD podržao je i rast evropskih berzi, pri čemu je Stoxx 600 indeks porastao jedan odsto. Istovremeno, londonski FTSE indeks bio je na dobitku 0,25 odsto, na 7.507 bodova, franfurtski DAX skočio je 1,23 odsto, na 18.700 bodova, a pariski CAC 0,52 odsto, na 6.523 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...