Oduševljenje prirodnim bogatstvima Srbije

Investitorima na Expo 2020 u Dubaiju predstavljen potencijal srpskih banja

BiznisInvesticijeSrbijaTurizamVestiZdravlje

31.1.2022 15:27 Autor: Stanislav Stanišić 16

Investitorima na Expo 2020 u Dubaiju predstavljen potencijal srpskih banja Investitorima na Expo 2020 u Dubaiju predstavljen potencijal srpskih banja
Banje i klimatska mesta Srbije predstavljaju jedno od najvećih bogatstava turističke ponude Srbije, sa izrazitim potencijalom za dalja ulaganja u smeštajne, hotelske, medicinske i... Investitorima na Expo 2020 u Dubaiju predstavljen potencijal srpskih banja

Banje i klimatska mesta Srbije predstavljaju jedno od najvećih bogatstava turističke ponude Srbije, sa izrazitim potencijalom za dalja ulaganja u smeštajne, hotelske, medicinske i rekreativne kapacitete.

Investicije u neke od čak 28 banja i 19 klimatskih oblasti će omogućiti prvenstveno razvoj ovih sredina i privlačenje inostranih turista, prezentujući im autentične lepote i prirodna bogatstva naše zemlje i neponovljive i dinamične sadržaje koje odlikuju banje, zaključeno je na Trećoj investicionoj konferenciji „Spa & Wellness Real Estate“ održanoj na Paviljonu Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, prenose za Biznis.rs iz Razvojne agencije Srbije.

Treću investicionu konferenciju Srbije na svetskoj manifestaciji Expo 2020 u Dubaiju otvorio je Nikola Janković, direktor Sektora za međunarodnu saradnju u Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) i istakao da je Expo odlična platforma da se široka grupa potencijalnih investitora upozna sa potencijalima sektora banjskog turizma.

„Nakon ostvarenih značajnih rezultata u privlačenju stranih direktnih investicija u proizvodnom sektoru, zapošljavanja velikog broja ljudi i postepenog podizanja životnog standarda fokus države se sada pomera i na podršku razvoju banjskog turizma. Inostranim turistima su sve više interesantne autentične lokacije, prirodna bogatstva i mesta koja nude zdrav i aktivan odmor, što nam daje prostor da pospešimo ponudu naših banja i klimatskih mesta i podstaknemo njihovu popularnost među stranih gostima“, istakao je Janković.

Među prezentovanim mogućnostima za ulaganje predstavljene su i Ovčar banja, Slatinska i Atomska banja, koje se nalaze na teritoriji grada Čačka i Ovčarsko-kablarske klisure. Direktor Turističke organizacije grada Čačka Vojin Jakovljević rekao je da je ovaj kraj još uvek u potpunosti neiskorišćen potencijal u turističkom i banjskom smislu, s obzirom na jedinstvenost lokacije i netaknute prirode koja ga krasi.

„Kao što je poznato revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure predstavlja projekat od Nacionalnog značaja i podrazumeva preko 20 podprojekata koji upotpunjuju sistemsku obnovu Ovčarsko-bablarske klisure, sa fokusom na ekologiji i turizmu. Ulaganja u infrastrukturu i revitalizaciju ovog kraja će se nastaviti, a sve u cilju privlačenja investicija u zdravstveni i ugostiteljski sektor“, naglasio je Jakovljević na konferenciji.

Expo 2020 Dubai / Razvojna agencija Srbije

Marko Čkonjević, brend menadžer Nacionalne platforme „Srbija stvara“ kaže da su ponosni ukoliko su svojim radom, komunikacijski i vizuelno, uspeli da ovde približe investitorima dragulj Srbije kao što je Ovčar banja.

„Angažovanje platforme ‘Srbija stvara’ na projektima čačanskih banja je samo logičan nastavak nakon rada sa Turističkom organizacijom Srbije na kreairanju novog turističkog brenda Srbije, gde je inspiracija pronađena u dinamičnom doživljaju koji Srbija nudi na raskrsnici modernog i tradicionalnog. Upravo je Ovčar Banja jedna od destinacija koja personifikuje taj dinamični doživljaj koji turisti mogu da razumeju, osete i dele dalje“, zaključio je Čkonjević.

RAS je prezentovala investitorima banje širom Srbije i razloge zbog kojih ulagači treba da kreiraju svoje nove uspešne priče upravo implementirajući projekte u Srbiji. Nemanja Jevtović, investicioni savetnik RAS, objašnjava da investitori već neko vreme prepoznaju potencijal naših banja. „Samo u protekle tri godine u banjama i klimatskim mestima izgrađeno je 13 modernih hotela čija inicijalna ukupna vrednost okvirno prevazilazi 200 miliona evra“, objašnjava Jevtović.

Upravo su projekti kompanija A Hoteli i Marriott International & Millennium Resorts – Alpha Hotel Management predstavljeni investicionoj konferenciji „Spa & Wellness Real Estate“ kao neke od uspešnih priča u ovom sektoru. Milena Aleksić, predstavnica A Hotela kaže da je zadovoljstvo predstaviti prvi srpski lanac hotela visoke kategorije pred međunarodnom publikom.

Vranjska Banja Resort najveći je projekat na Balkanu kompanije Marriott International i najveća investicija u turizam kompanije Millennium Resorts i kao takav prezentovan je na ovoj investicionoj konferenciji. Kako kaže Nikola Avram, direktor Alpha Hotel Management „kroz par godina Vranjska Banja će imati prve goste i ponuditi hotelske kapacitete na vrhunskom nivou koji će moći da odgovore potrebama kako domaćih, tako i inostranih turista“.

Sledeći investicioni događaj Srbije na Expo 2020 Dubai biće specijalan biznis događaj – Serbia Country Business Briefing, u okviru Nacionalnog dana i obeležavanja Dana državnosti, 15. februara. Tema će, prevashodno, biti hrana, poljoprivreda i savremene tehnologije.

  • TATJANA

    31.1.2022 #1 Author

    Super

    Odgovori

  • Vockica

    31.1.2022 #2 Author

    Odlično! Velika stvar za banje u Srbiji.

    Odgovori

  • MARKO7

    31.1.2022 #3 Author

    Srbija do Dubaija!!

    Odgovori

  • DANIJELA

    31.1.2022 #4 Author

    Odlicno.

    Odgovori

  • FRUIT04

    31.1.2022 #5 Author

    I one koje nisu privatizovane, sad ce biti

    Odgovori

  • Anna

    1.2.2022 #6 Author

    Srbija ima neverovatan potencijal za banjski i klimatski turizam, ali nisam sigurna da poseduje dovoljno kvalifikovanih i zainteresovanih stručnjaka da se bave promocijom i očuvanjem blaga koje posedujemo.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    1.2.2022 #7 Author

    Dokle će više prirodne resurse nuditi i davati strancima. Država treba sama da nadje načina da investira u ovakve projekte a ne da stranci stalno skupljaju kajmak. Zalosno

    Odgovori

  • IRINA

    1.2.2022 #8 Author

    Zaista odlično za našu zemlju

    Odgovori

  • Lelica

    1.2.2022 #9 Author

    Samo nek stranci koriste nase resurse i dobre stvari koje imamo!

    Odgovori

  • BOLEK

    1.2.2022 #10 Author

    Super

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    1.2.2022 #11 Author

    Bravo….Srbija zaista ima sto svet nema

    Odgovori

  • DEKSI

    1.2.2022 #12 Author

    Lepo

    Odgovori

  • FRUIT04

    2.2.2022 #13 Author

    Naravno da ima, Ali pre svega mi treba da cenimo I cuvamo to sto imamo. A oni mogu samo pescane satove da izvoze

    Odgovori

  • TINA

    16.2.2022 #14 Author

    Za nas bi bilo bolje da privlacimo strane turiste , a ne strane investitore

    Odgovori

  • DASHA

    5.11.2023 #16 Author

    Videcemo hoce li to uticati da bude bolje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...