Najveće interesovanje za semenske materijale, uljarice, kukuruz i meso

Iran zainteresovan za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije

AgrobiznisSrbijaVesti

6.12.2022 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Iran zainteresovan za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije Iran zainteresovan za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije
Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković razgovarala je u ponedeljak sa ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amirom-Abdolahianom o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti... Iran zainteresovan za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković razgovarala je u ponedeljak sa ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amirom-Abdolahianom o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti poloprivrede i podizanja nivoa robne razmene poloprivredno-prehrambenih proizvoda.

Iranska strana pokazala je najviše interesovanja za uvoz semenskih proizvoda, uljarica, kukuruza i mesa iz Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Tanasković je podsetila na tradicionalno dobre bilateralne odnose Srbije i Irana i još jednom zahvalila na principijelnoj poziciji Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„Mnogo poljoprivrednih proizvoda potencijalno je predmet saradnje dve zemlje, a u prethodnom periodu održano je više sastanaka na tu temu“, istakla je ministarka.

Razgovaralo se i o zajedničkim investicijama u oblasti proizvodnje mehanizacije, semena i stočne hrane, navela je Tanasković i izrazila nadu da će se i srpske jabuke i maline, kao i ostalo voće, što pre naći na iranskom tržištu.

Ukazala je da je uspostavljena stalna komunikacija između nadležnih službi dve zemlje koje rade na usaglašavanju sertifikata i drugih zahteva vezanih za veterinarske i fitosanitarne uslove.

Iranski ministar inostranih poslova naglasio je da tema poljoprivrede ima veliki značaj za saradnju dve zemlje, kao i da je dugačka lista mogućnosti i proizvoda za međusobnu saradnju.

  • Anna

    6.12.2022 #1 Author

    Ovo bi moglo pozitivno da se odrazi na celokupnu privredu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...