Poljoprivreda glavni sektor za pomoć EU Srbiji

Kroz IPARD II program na raspolaganju 175 miliona evra

AgrobiznisSrbija

30.11.2022 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kroz IPARD II program na raspolaganju 175 miliona evra Kroz IPARD II program na raspolaganju 175 miliona evra
Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, prilikom obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelom... Kroz IPARD II program na raspolaganju 175 miliona evra

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, prilikom obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelom Žiofreom (Emanuele Giaufret), zahvalila se na pomoći koju je EU u prethodnom periodu pružila Srbiji kroz IPA i fondove dvostruke namene, kroz koje je do sada sprovedeno 74 projekata vezanih za bezbednost hrane u Srbiji odnosno poglavlje 12, implementiranih u okviru pet tranši u ukupnom iznosu od 8,5 miliona evra.

U saopštenju resornog ministarstva se navodi da je u Direkciju za nacionalne referentne laboratorije u prethodnom periodu uloženo ukupno 9,7 miliona evra iz fondova EU.

„U poglavlju 12, koje je ujedno i jedno od najobimnijih i najkomplikovanijih u celom pregovaračkom procesu, radimo na ispunjavanju merila i to pre svega na usklađivanju sa EU zakonodavstvom, dok smo istovremeno završili proces klasifikacije prehrambenih objekata i objekata koji rukuju sporednim proizvodima životinjskog porekla“, izjavila je Tanasković.

U saopštenju se navodi da je, kada je reč o samoj Nacionalnoj strategiji, sa pratećim Akcionim planom urađen drugi nacrt za koji se Evropska komisija izjasnila da je tekst zadovoljavajući.

„EU predstavlja najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije na čijem tržištu je u prethodnoj godini završilo 55 odsto vrednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije“, istakla je Tanasković.

Ambasador Žiofre ukazao je da je ovaj suficit na srpskoj strani dostigao istorijski maksimum 2021. godine od 688 miliona evra, i naglasio da je pozitivan trend u izvozu nastavljen i u ovoj godini.

Dodao je i da je poljoprivreda glavni sektor pomoći EU Srbiji, kao i da je EU već stavila Srbiji na raspolaganje 175 miliona evra kroz IPARD II program.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...