Projekat posvećen negovanju odnosa između poreskih vlasti i privrednih subjekata vredan 4,35 miliona evra

Ekonomska integracija Zapadnog Balkana priprema za članstvo u EU

SrbijaU fokusu

4.11.2022 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ekonomska integracija Zapadnog Balkana priprema za članstvo u EU Ekonomska integracija Zapadnog Balkana priprema za članstvo u EU
Ekonomska integracija Zapadnog Balkana kroz umrežavanje privrednika i saradnju sa institucijama je priprema za članstvo u Evropskoj uniji, poručeno je na konferenciji Regionalne asocijacije... Ekonomska integracija Zapadnog Balkana priprema za članstvo u EU

Ekonomska integracija Zapadnog Balkana kroz umrežavanje privrednika i saradnju sa institucijama je priprema za članstvo u Evropskoj uniji, poručeno je na konferenciji Regionalne asocijacije ovlašćenih privrednih subjekata (AEO).

Generalni direktor Uprave carina Branko Radujko istakao je da je svet suočen sa velikom neizvesnošću, i kada je otežano snabdevanje najvažnijih roba veoma je važno da se carinski postupci odvijaju brzo i bezbedno, prenosi RTV.

„Prioritetni zadaci Uprave carina Srbije su efikasni i transparentni carinski postupci, uz jednak treman za sve učesnike, efikasna naplata uvoznih dažbina, odlučnost u sprovođenju zakona i borbi protiv krijumčarenja, odnosno digitalizacija carinskih postupka i carinske administracije u celini“, izjavio je Radujko.

Prema njegovim rečima, u Srbiji posluje 47 kompanija koje su nosioci statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO), jer ispunjavaju najviše profesionalne i bezbednosne standarde koje taj status zahteva.

„Biće ih sigurno još. U okviru inicijative Otvoreni Bakan pokrenuli smo međusobno priznavanje AEO sertifikata i otvoreni smo u tom smislu prema svim drugim partnerima“, naveo je direktor Uprave carina Srbije.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre (Emanuele Giaufret) naglasio je da je regionalna ekonomska integracija suštinski element u obezbeđivanju budućeg prosperiteta regiona Zapadnog Balkana i vitalni element integracije u EU,

Emanuel Žiofre / Foto: Ministarstvo privrede

„Ovo će pomoći regionu na brojne načine, uključujući jačanje ekonomskog rasta, privlačenje investicija, poboljšanje obrazovanja i mogućnosti zapošljavanja“, ocenio je on.

Žiofre je podsetio da Evropska unija finansira projekat koji je posvećen negovanju odnosa između poreskih vlasti i privrednih subjekata, čime se podstiču brže carinske kontrole i inspekcije, što je ključ za veću regionalnu ekonomsku integraciju. Projekat je vredan 4,35 miliona evra, saopštio je GIZ.

Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad navela je da predstojeći Berlinski samit pokazuje posvećenost podršci integraciji regiona i njegovom napredovanju ka EU.

„Implementacija programa ovlašćenih privrednih subjekata (AEO) od suštinskog je značaja za sprovođenje prioriteta regionalne ekonomske integracije za dovođenje privrede CEFTA (Central European Free Trade Agreement) na jedinstveno evropsko tržište. Vidimo to kao veoma naprednu inicijativu za ispunjavanje kriterijuma za bržu i bezbedniju trgovinu, zasnovanu na propisima koji treba da stvore predvidljiv ambijent za poslovanje i pripreme privrede CEFTA da krenu napred, ka članstvu u EU“, navela je ona.

Menadžerka projekta u GIZ Tanja Bošković istakla je da je taj događaj važan za proslavu dostignuća i pobeda, ali i za razgovor o izazovima u vođenju Programa AEO, kao i za zajedničko istraživanje mogućnosti za viši nivo olakšavanja trgovine u regionu.

Granični prelaz Horgoš / Foto: Uprava carina

„Ovi programi se stalno procenjuju širom sveta, koristeći podatke za poboljšanje performansi i uticaja AEO. Ovo zahteva veće učešće privatnog sektora i više konsultacija javno-privatnih zainteresovanih strana i to je jedan od razloga zašto smo ovde zajedno. Privrednici su ti koji trgovinu čine stvarnošću. Njihov doprinos je od suštinskog značaja, a ova konferencija pruža priliku da se reafirmiše snaga i značaj ovog partnerstva“, naglasila je ona.

Članica UO Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Nina Drakić smatra da je jačanje saradnje i partnerstva carinskih uprava i poslovne zajednice posebno važno za unapređenje i pojednostavljenje carinskih formalnosti radi boljeg povezivanja tržišta CEFTA-e, u cilju smanjenja troškova poslovanja i povećanja konkurentnosti ovih privreda.

„Privredni rast zavisi od dobrog zakonodavnog i formalnog okvira, ali možda još više od pratećih dobro uspostavljenih operativnih procedura koje treba da ispuni svaka privredna delatnost. Puna primena AEO statusa uz obezbeđivanje svih koristi koje on pruža i uzajamno priznavanje statusa u svim CEFTA članicama oslobodila bi privredne subjekte u zemljama korisnicama plaćanja do jedne četvrtine operativnih troškova“, dodala je ona.

Danijela Gačević, predstavnica CEFTA Sekretarijata, naglasila je da je u agendi Ovlašćenih ekonomskih operatera postignuto mnogo.

„Nakon usklađivanja programa Strana sa pravilima EU i njihove uspešne procene, trenutno postoji veliki broj kompanija koje bi mogle imati koristi od priznanja u CEFTA. Još uvek se čeka potvrda Zajedničkog komiteta i nadamo se da će strane pronaći zajednički jezik i obezbediti da se potencijalne koristi pretvore u stvarnost“, istakla je Gačevićeva.

Predsednica regionalne AEO Asocijacije Tijana Stefanović ocenila je da funkcionalni AEO programi u regionu sa opipljivim benefitima pružaju priliku za značajan razvoj trgovine i ekonomija čitavog CEFTA regiona.

„Uloga AEO je da, povezivanjem javnog i privatnog sektora, unapredi partnerstvo između vlada i vladinih organizacija i biznisa i približi ih u ostvarenju zajedničkog cilja: jačanje regionalne ekonomske saradnje i približavanje EU, kroz efikasne i funkcionalne AEO programe, Međusobne ugovore o priznavanju, siguran i bezbedan lanac trgovine i partnerstva i poverenja između biznisa, carinskih uprava i drugih vladinih organizacija u CEFTA članicama“, naglasila je Stefanović.

Tokom dvodnevne konferencije, na veliki broj tema koje se tiču unapređenja saradnje administracija u regionu i kompanija zarad poboljšanja uslova za trgovinu u okvirima CEFTA, govoriće visoki predstavnici carina iz regiona, kompanija koje su stekle prestižni AEO status, kao i predstavnici novoformirane regionalne AEO Asocijacije.

Pored toga, okupljeni će imati prvi put priliku da čuju iskustva Carina Evrope i sveta i AEO udruženja (Brazil, Peru, SAD).

Konferenciju „Unapređenje AEO programa u regionu – Prihvatanje kulture digitalnih podataka za stalna poboljšanja, poboljšanu transparentnost, ojačano partnerstvo i otpornost“ Regionalne AEO Asocijacije podržao je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), koji u ime Evropske unije i Nemačkog Saveznog ministartsva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sprovodi projekat „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...