Oko 190.000 pravnih lica i preduzetnika ispunilo obavezu, očekuje se još oko 90.000 izveštaja

Ističe rok za dostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja

PoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

30.3.2022 13:33 Autor: Marija Jovanović 11

Ističe rok za dostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja Ističe rok za dostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja
Rok za dostavljanje redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2021. godinu ističe 31. marta u ponoć. Prema navodima Agencije za privredne registre, obavezu dostavljanja izveštaja,... Ističe rok za dostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja

Rok za dostavljanje redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2021. godinu ističe 31. marta u ponoć. Prema navodima Agencije za privredne registre, obavezu dostavljanja izveštaja, u skladu sa Zakonom o računovodstvu, ispunilo je oko 190.000 pravnih lica i preduzetnika, a očekuje se još oko 90.000 izveštaja.

“Kako bi pružila pomoć obveznicima koji će poslednjeg dana podnositi finansijske izveštaje, Agencija je obezbedila dežurstva u četvrtak, 31. marta, do ponoći, tako što će zaposleni u Registru finansijskih izveštaja i Servis desku pružati stručnu pomoć u vezi sastavlјanja i dostavlјanja finansijskih izveštaja, kao i tehničku podršku obveznicima koji će raditi u informacionom sistemu, koje se inače redovno pružaju u radno vreme Agencije. Kontak putem telefona će biti moguć do 15 sati, a posle toga samo putem elektronske pošte”, navode u APR-u.

Zakon o računovodstvu predvideo je nova pravila za finansijske izveštaje koji se dostavljaju za 2021. godinu. Osim skraćenih rokova, izmenjena pravila podrazumevaju i nove setove obrazaca koji, za razliku od ranijih, zahtevaju obavezno dostavljanje napomena uz finansijske izveštaje i za mikro pravna lica.

Napomene uz finansijske izveštaje ranije su bile obavezne samo za mala, srednja i velika pravna lica, a sada tu obavezu imaju i mikro pravna lica, kojoj pripada najveći broj privrednih subjekata.

Zbog prve primene i skraćenih rokova, računovođe u Srbiji su imale pune ruke posla, zbog čega je Grupacija računovodstvenih poslova Privredne komore Srbije uputila inicijativu Ministarstvu finansija da se predviđeni rok – 31. mart, pomeri samo za dostavljanje napomena i da se ova dokumenta dostavljaju naknadno. Ipak, do toga nije došlo, a rok je ostao 31. mart.

Foto: Freepik.com

Da je poslednjim izmenama znatno povećan obim posla koji obavljaju računovođe, za Biznis.rs potvrđuje i poreski savetnik Đerđ Pap. Kako navodi, čak i računovođe sa dugogodišnjim stažom ističu da nikada nisu imale više posla zbog izmenjenih propisa i skraćenih rokova. Iako je i prethodnih godina bilo kašnjenja, on se nada da će svi stići da predaju izveštaje jer je nepredavanje finansijskih izveštaja privredni prestup regulisan zakonom.

“Napomene povećavaju obim posla i produžavaju vreme za pripremu finansijskih izveštaja jer je to bila obaveza koja je do sada važila samo za velike i male firme, a za mikro, koje predstavljaju upravo najveći broj privrednih subjekata, to nije bio slučaj. Verujem da će se potruditi da predaju sve izveštaje, ali svake godine je bilo onih privrednih subjekata koji to nisu stigli, naročito kada se ‘zaguši’ sistem APR-a. Mislim da će ostati nepredatih izveštaja, to se očekuje i dešavalo se i prethodnih godina”, kaže Pap i dodaje da se zbog opterećenja samog sistema dešavalo da APR produži rok za dan ili dva.

U APR-u podsećaju da se na internet stranici agencije, u okviru Registra finansijskih izveštaja, mogu pronaći sve relevantne informacije, odnosno instrukcije u vezi sa dostavljanjem redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2021. godinu, u formi pravila, tehničkih i korisničkih uputstava.

Eventualna sporna pitanja mogu se slati na sledeće elektronske adrese, i to:

  • za ažuriranje statusnih podataka ili podataka o zakonskom zastupniku potrebno je uputiti reklamaciju na elektronsku adresu: obveznicifi@apr.gov.rs
  • za rešavanje pitanja u vezi primene PIS FI sistema, njegovog pristupa ili problema sa potpisivanjem, korisnici se mogu obratiti na elektronsku adresu: sd@apr.gov.rs
  • za dodatna pitanja i objašnjenja u vezi dostavljanja izveštaja koja ne mogu da se nađu na ovoj internet stranici i u korisničkim uputstvima za sastavljanje i dostavljanje izveštaja, na raspolaganju je i-mejl adresa: finizvestaji@apr.gov.rs.
  • VERA

    30.3.2022 #1 Author

    Do sada je vecina trebalo da preda zavrsne racune. Eto bice i dezurstva.Lepo.

    Odgovori

    • SNEZANA

      30.3.2022 #2 Author

      Bitno je da samo firme budu odgovorne I uredno predaju svoje zavrsne racune.

      Odgovori

  • FLAME

    30.3.2022 #3 Author

    Ne razumem kako i zašto može neko da bude toliko neodgovoran da svake godine bude isto. Sve dok država to dozvoljava tako će i biti, stalno neka pomeranja. Ne znam više ni zašto se čudim.

    Odgovori

  • TATJANA

    30.3.2022 #4 Author

    Jesu stvarno bili preoptereceni, ali moraju da prate rokove, to im je posao

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.3.2022 #5 Author

    Kod nas sve u pet do dvanaest…

    Odgovori

  • MADMAX

    30.3.2022 #6 Author

    Bilo je dovoljno vremena.

    Odgovori

  • DANIJELA

    30.3.2022 #7 Author

    Istice rok za predaju i sada cekamo da se uradi analiza finansijskih izvestaja i nadamo se da ce ove godine biti vise bonitetnih firmi u odnosu na predhodnu.

    Odgovori

  • NINO

    31.3.2022 #8 Author

    Za knjigovodje vise posla.

    Odgovori

  • Lelica

    31.3.2022 #9 Author

    Imali su dovoljno vremena,znaju koji je krajni rok da se preda.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #10 Author

    Treba imati dobrog knjigovodju koji misli o tome

    Odgovori

  • Sonjka

    16.9.2023 #11 Author

    Bilo je dovoljno vremena, knjigovodje moraju da vode racuna o rokovima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...