Mašine utrenirane za delikatnije poslove

Japanski istraživači predstavili robota sposobnog da oljušti bananu

Hi-techLifestyleSvetVesti

6.4.2022 20:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Japanski istraživači predstavili robota sposobnog da oljušti bananu Japanski istraživači predstavili robota sposobnog da oljušti bananu
Roboti su već zaslužili svoje mesto u japanskim fabrikama obavljajući jednostavne zadatke ili dostavljajući hranu posetiocima restorana, a istraživači sada predstavljaju pametne mašine sposobne... Japanski istraživači predstavili robota sposobnog da oljušti bananu

Roboti su već zaslužili svoje mesto u japanskim fabrikama obavljajući jednostavne zadatke ili dostavljajući hranu posetiocima restorana, a istraživači sada predstavljaju pametne mašine sposobne za delikatnije poslove, poput ljuštenja banane.

Uzimajući u obzir da je mašina sa dve ruke imala samo 57 odsto uspeha obavljajući ovaj zadatak, njena sposobnost da oljušti bananu, a da je pritom ne pretvori u kašu, ukazuje na budućnost u kojoj će roboti biti sposobni da obavljaju suptilnije operacije od pomeranja metalnih delova ili donošenja kafe u kafiću, piše Reuters.

Na video-zapisu koji su nedavno objavili istraživači sa Univerziteta u Tokiju može se videti kako robotske ruke uzimaju i ljušte bananu za tri minuta.

Izvor: YouTube/New Scientist

Istraživači Heceol Kim (Heecheol Kim), Jošijuki Omura (Yoshiyuki Ohmura) i Jasuo Kunijoši (Yasuo Kuniyoshi) “trenirali” su robota kroz proces “dubokog učenja oponašanjem”, u okviru kojeg je ljuštenje banane ponovljeno na hiljadu puta dalo mašini dovoljno podataka da nauči i ponovi ovaj postupak.

U ovom slučaju, robot je uspešno izvršio proces ljuštenja nakon više od 13 sati treninga. Iako je još uvek u fazi testiranja, Kunijoši veruje da će njegova metoda naučiti robote da obavljaju jednostavne “ljudske” zadatke.

On se nada da će “utrenirani” roboti biti značajni u rešavanju problema sa manjkom radne snage u Japanu, na primer, u fabrikama za obradu hrane koje umnogome zavise od ljudske radne snage.

 • GOCA BG

  6.4.2022 #1 Author

  Ovo je sjajno,kako napreduje tehnologija…

  Odgovori

 • MARA

  6.4.2022 #2 Author

  Samo nam je još to falilo..

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  7.4.2022 #3 Author

  Kad bi pratili šta je sve smišljeno tehnološki, iznenadili bi se…

  Odgovori

 • SANJA

  7.4.2022 #4 Author

  Ja se iskreno bojim tehnologije,njene vestacke inteligncije,tako da ne zelim da znam sta ce jos da stvore

  Odgovori

 • GINKO

  7.4.2022 #5 Author

  Japanci rade beuz greške.

  Odgovori

 • TATJANA

  7.4.2022 #6 Author

  Ne znam sta ce jos da izmisle

  Odgovori

 • Milovan94

  7.4.2022 #7 Author

  Mnogo napredna država. Svaka im čast

  Odgovori

 • Pasparrtu

  7.4.2022 #8 Author

  I nisam bas nesto odusevljena idejom o robotu koji obavlja osnovne ljudske zadatke.. Cela ta prica o njima me odma asocira na odredjene horor filmove 😂😂🤦‍♀️

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...