Južnoazijska zemlja snažno privlači strane investitore u proizvodnji električnih vozila

Japanski proizvođači automobila ulažu 4,3 milijarde dolara u Tajland

SvetVesti

26.12.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Japanski proizvođači automobila ulažu 4,3 milijarde dolara u Tajland Japanski proizvođači automobila ulažu 4,3 milijarde dolara u Tajland
Kao podsticaj tajlandskim ambicijama u proizvodnji električnih vozila (EV), glavni japanski proizvođači automobila će u narednih pet godina uložiti 150 milijardi bata (oko 4,34... Japanski proizvođači automobila ulažu 4,3 milijarde dolara u Tajland

Kao podsticaj tajlandskim ambicijama u proizvodnji električnih vozila (EV), glavni japanski proizvođači automobila će u narednih pet godina uložiti 150 milijardi bata (oko 4,34 milijarde dolara), prema portparolu tajlandske vlade.

Investicija će ubrzati prelazak ove zemlje na električna vozila, pri čemu će industrijski giganti Toyota Motor i Honda Motor izdvojiti oko 50 milijardi bata svaki. Pored toga, Isuzu Motors i Mitsubishi Motors će doprineti sa 30 milijardi bata i 20 milijardi bata, prenosi Reuters.

Ovaj potez dolazi nakon nedavnog putovanja tajlandskog premijera Srete Tavisina u Japan, učvršćujući strateško partnerstvo između dve nacije u automobilskom sektoru.

Dok japanski proizvođači automobila Toyota, Honda, Isuzu i Mitsubishi nisu komentarisali ovo pitanje, očekuje se da će investicija ojačati status Tajlanda kao najvećeg proizvođača i izvoznika automobila u jugoistočnoj Aziji.

Ova država ima za cilj da do 2030. pretvori približno jednu trećinu svoje godišnje proizvodnje vozila, koja iznosi ukupno 2,5 miliona, u električne auomobile.

Da bi podstakao dalje investicije i olakšao prelazak na proizvodnju električnih vozila, Tajland uvodi smanjenje poreza i subvencije. Ovaj potez ne samo da podržava ekološke ciljeve vlade, već i pozicionira Tajland kao atraktivnu destinaciju za automobilska ulaganja. Ulaganje japanskih proizvođača dolazi u ključnom trenutku kada kineski proizvođači električnih vozila sve više prodiru u tajlandski automobilski sektor.

Priliv japanskih investicija dopunjuje širu strategiju Tajlanda za privlačenje velikih globalnih igrača u ovoj oblasti. Osim japanskih proizvođača automobila, kineske kompanije kao što su BYD i Great Wall Motor obavezale su se da će uložiti 1,44 milijarde dolara u nove proizvodne pogone na Tajlandu.

Vladin proaktivan stav, zajedno sa privlačnošću podsticaja, pretvorio je Tajland u ključno bojno polje za međunarodne proizvođače automobila koji se bore za udeo na rastućem tržištu električnih vozila.

Ovog meseca, premijer Tajlanda predstavio je industrijske mogućnosti i rukovodiocima američkog proizvođača električnih vozila Tesla, ukazujući na otvorenost nacije za dalju međunarodnu saradnju i ulaganja u sektor električnih vozila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...