Upoznajte “anti-Bafeta” investiranja u akcije

Kejti Vud je proglašena berzanskim investitorom godine

BerzaNovacVesti

8.3.2021 09:41 Autor: Marko Miladinović 0

Kejti Vud je proglašena berzanskim investitorom godine Kejti Vud je proglašena berzanskim investitorom godine
Investicioni fond ARK Investment management je tokom prošle godine uvećao svoju aktivu za 140 procenata, značajno nadmašivši rast celokupnog američkog tržišta akcija od 21... Kejti Vud je proglašena berzanskim investitorom godine

Investicioni fond ARK Investment management je tokom prošle godine uvećao svoju aktivu za 140 procenata, značajno nadmašivši rast celokupnog američkog tržišta akcija od 21 odsto. Na njenom čelu, još od osnivanja 2014. godine, je Kejti Vud (Cathie Wood), koju mnogi analitičari smatraju “anti-Bafetom” berzanskog ulaganja.

Vud je rođena pre 66 godina u porodici irskih emigranata u Los Anđelesu. Počela je sa radom u velikom Capital Group, a potom je nanizala značajne uspehe i imala je zavidnu karijeru u upravljanju investicijama nekih od najvećih fondova na američkom tržištu. Bloomberg ju je nazvao berzanskim investitorom godine u 2020.

Šta je njena tajna? Možda to što se naizgled bez oklevanja upušta u kupovinu akcija trendseterskih tehnoloških kompanija – što je upravo ono što znatno konzervativniji fond Berkshire Hathaway Vorena Bafeta (Warren Buffet), godinama veoma oprezno čini, zbog čega je Kejti Vud i dobila pomenuti nadimak.

Naravno, to ni iz daleka ne znači da su ulaganja “proroka iz Omahe” pogrešna – naprotiv, ona se dugoročno gotovo uvek pokazuju svrsishodnima – već da je ARK Investment spremniji za rizičnija ulaganja, iako ne potpada ukategoriju fondova koji upravljaju rizičnim kapitalom, i na taj način “obrne” u kraćem roku velike iznose novca. Eventualna pohgrešna procena njenog tima može da dovede do gubtika, razume se, ali to se još uvek nije dogodilo.

Pomenuli smo na početku razliku u rastu, u poređenju sa celokupnim tržištem SAD. Kada se od oktobra 2014. uporede poslovanja ARK Investment i Berkshire Hathaway, ispada da je fond Kejti Vud u međuvremenu porastao za više od 500 odsto (na 17,6 milijardi dolara, prema poslednjem finansijskom izveštaju), dok je Bafetov uvećao sredstva kojima raspolaže za 80 odsto (na ogromnih 585 milijardi dolara).

Njihova polazišta očigledno nisu bile iste vrednosti, međutim trgovanje akcijama uvek nosi određeni rizik i ne garantuje ovoliko brze rezultate, kojima ARK može da se pohvali. Naprotiv, pre bi se reklo da fond veličine poput Berkshire Hathaway sebi može da priušti “rizičnije ponašanje”.

Ipak, ova dva fonda, kao simboli dve različite filozofije nastupa na američkim berzama, za sada ne predstavljaju jedan drugom konkurenciju, jer ulažu u potpuno različite kompanije. Berkshire Hathaway se uzdaje u tradicionalne američke pokretače, poput najveće železnićke kompanije, najveće naftne kompanije, ili Coca-Cole. Nasuprot tome, ARK Investment traži kreatore novih tehnologija, kao što su proizvođači elektrinih baterija za automobile, blokčejn kompanije, društvene mreže…

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...