Peking očekuje od Moskve da podrži prehrambenu bezbednost

Kina poziva na jačanje povezanosti sa Rusijom

SvetVesti

20.9.2023 15:36 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kina poziva na jačanje povezanosti sa Rusijom Kina poziva na jačanje povezanosti sa Rusijom
Kina je pozvala na povećanje prekogranične povezanosti sa Rusijom i dublju međusobnu trgovinsku i investicionu saradnju, jer su obe zemlje obećale sve bliže ekonomske... Kina poziva na jačanje povezanosti sa Rusijom

Kina je pozvala na povećanje prekogranične povezanosti sa Rusijom i dublju međusobnu trgovinsku i investicionu saradnju, jer su obe zemlje obećale sve bliže ekonomske veze uprkos neodobravanju Zapada zbog ruskog rata u Ukrajini.

Ruski ministar ekonomskog razvoja (Maksim Rešetnjikov) održao je u utorak u Pekingu „duboke“ razgovore o ekonomskoj saradnji sa kineskim ministrom trgovine Vang Ventao, a to je vremenski koincidiralo sa posetom najvišeg kineskog diplomate Vang Jia Moskvi, prenosi Reuters.

Dok je Vang Ji ugovarao sa Vladimirom Putinom posetu ruskog predsednika Pekingu idućeg meseca, Vang Ventao rekao je da je kinesko-ruska ekonomska i trgovinska saradnja nastavila da se produbljuje i da je postala „čvrsta“ pod „strateškim vođstvom“ njihovih predsednika.

Kineski uvoz ruske robe porastao je u avgustu za oko tri odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, na 11,5 milijardi dolara, preokrenuvši pad od osam procenata u julu, pokazali su najnoviji podaci kineske carine.

Peking je odbacio kritike Zapada zbog rastućeg partnerstva sa Moskvom u vreme rata u Ukrajini. Kina insistira na tome da veze ne krše međunarodne norme, a da njena vlada ima pravo da sarađuje sa bilo kojom zemljom s kojom želi.

Kineski mediji navode da postoji sve veća „potreba“ da Kina i Rusija pojačaju trgovinu žitom u vreme kontinuirano oskudnih globalnih zaliha. Izgradnja koridora za žito koji povezuju Rusiju sa severom Kine, kao i povećan izvoz ruskih morskih proizvoda, treba da pomognu jačanju prehrambene bezbednosti Kine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...