Ambasador Kine istakao da je komšijska zemlja dobila "povoljan kredit"

Kinezi spremni da grade i nastavak crnogorskog auto-puta

AgrobiznisBiznisInfrastrukturaRegionVesti

10.2.2022 10:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kinezi spremni da grade i nastavak crnogorskog auto-puta Kinezi spremni da grade i nastavak crnogorskog auto-puta
Kineske kompanije su spremne da učestvuju u izgradnji ostalih deonica auto-puta Bar – Boljari, saopštio je kineski ambasador u Crnoj Gori Liu Jin. Jin... Kinezi spremni da grade i nastavak crnogorskog auto-puta

Kineske kompanije su spremne da učestvuju u izgradnji ostalih deonica auto-puta Bar – Boljari, saopštio je kineski ambasador u Crnoj Gori Liu Jin.

Jin je, u Jutarnjem programu TVCG, kazao da glavna deonica autoputa Bar – Boljari predstavlja „prijateljstvo dve zemlje“, prenosi agencija Mina.

„Kao prvi auto-put, naravno, predstavlja određenu prekretnicu koja ima očigledan značaj za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore i za jačanje povezanosti sa zemljama regiona i Evrope“, rekao je Jin.

Ambasador je istakao da je Kina Crnoj Gori obezbedila povoljan kredit od drugih strana, te da je kineska kompanija CRBC uspela tokom pandemije da organizuje čarter letove za prevoz kineskih radnika i angažovala ih na neprekidnoj izgradnji.

On je kazao da je jedno od njihovih razvojnih iskustava pokazalo da ako država želi da se obogati treba da izgradi puteve.

Odgovarajući na pitanje o prolongiranju rokova za završetak deonice Smokovac – Mataševo, Jin je kazao da je kompanija CRBC već završila glavni projekat auto-puta, ali je naglasio da je auto-put sistematski projekat koji podrazumeva određene stvari, kao što su snabdevanje strujom, upravljanje i održavanje.

„Sada treba da se stvore svi uslovi da se što pre otvori za saobraćaj i dugoročno gledano, auto-put će imati značajnu ulogu u razvoju Crne Gore, ako se može potpuno završiti i spojiti. Kineske kompanije su spremne da učestvuju u izgradnji crnogorske infrastrukture. Na osnovu prijaeljskih odnosa i u skladu sa tržišnim principima ćemo učestvovati u saradnji“, rekao je Jin.

Saradnja Crne Gore i Kine je uglavnom bila usmerena na izgradnji infrastrukture, a kineski ambasador smatra da to nije dovoljno.

„Može da se uspostavi saradnja u oblasti nove energije, jer je to u skladu sa zelenom strategijom obe strane. Kina ima tehničku prednost, a već smo sarađivali na projektu vetroelektrana na Možuri, koja je uspešno završena i dobro funkcioniše“, naveo je Jin.

  • Milovan94

    10.2.2022 #1 Author

    Nadam se da će auto put biti što pre izgrađen.

    Odgovori

  • N.N.

    10.2.2022 #2 Author

    Kinezi su zaista ozbiljni, tako da mislim da ce posao biti brzo zavrsen

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    10.2.2022 #3 Author

    Kao što se od njih moglo i očekivati, dobra organizacija im nikad ne jenjava.

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.2.2022 #4 Author

    Kad su kinezi u pitanju,ne sumnam u njihovu ekspeditivnost…

    Odgovori

  • FRUIT04

    10.2.2022 #5 Author

    Taman da vide crnogorci kako se marljivo radi, mozda nesto I primene pa poprave kozije staze.

    Odgovori

  • NATI29

    10.2.2022 #6 Author

    Bice sve ispostovano u roku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...