advokat pikford: "ljudi koriste ovaj pretraživač jer je najbolji"

Kompanija Google negira zloupotrebu tržišta

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

2.10.2021 14:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kompanija Google negira zloupotrebu tržišta Kompanija Google negira zloupotrebu tržišta
Milijarde lјudi koriste Google zato što je najbolјi, a ne zbog dogovora koje je kompanija sklopila da ostane konkurentna, rekao je u petak Googlev... Kompanija Google negira zloupotrebu tržišta

Milijarde lјudi koriste Google zato što je najbolјi, a ne zbog dogovora koje je kompanija sklopila da ostane konkurentna, rekao je u petak Googlev advokat, završavajući svedočenje u ovoj nedelji, dok se američki tehnološki gigant bori sa rekordnih pet milijardi dolara antimonopolskih kazni.

Evropska komisija je kaznila Guglov Alphabet (GOOGL.O) kaznom od 4,34 milijarde evra ( pet milijardi dolara) 2018. godine zbog korišćenja svog mobilnog operativnog sistema Android za osujećivanje rivala i učvršćivanje njegove dominacije u opštem pretraživanju interneta od 2011. godine, prenosi Reuters.

U pitanju su ugovori koji zahtevaju od proizvođača telefona da unapred instaliraju aplikaciju Google pretraga i aplikaciju pregledač Chrome zajedno sa Google Play, kao i ponude koje blokiraju neke varijante Androida.

„Razlog zašto milijarde lјudi svakodnevno bira Google kao svoj alat za pretraživanje nije zloupotreba dominacije. To je zato što je najbolјi“, rekla je advokat Meredit Pikford (Meredith Pickford) Opštem sudu Evropske unije.

Pikford je rekla da su ugovori daleko od neke vrste alata protiv konkurencije, već su oni tu da bi osigurali da Google ostane konkurentan.

„Potrošači nisu glupi. Da su Bing ili neki drugi pretraživač bolјi od Googla, lјudi bi koristili njih“, rekla je, misleći na konkurentski Microsoft Corp (MSFT.O) pretraživač.

„Uspešne kompanije ne ostaju uspešne ako se odmaraju na lovorikama i ne uspevaju da se takmiče“, rekla je Pikford sudu.

Advokat Evropske komisije, Nikolas Kan (Nicholas Khan), rekao je da su ugovori pokazali da je Google umanjio izglede u svoju korist i pozvao sudije da potvrde odluku Komisije i kazni ih.

„Google sebi daje lovorov venac i pre nego što je trka počela“, rekao je Kan.

Nije još uvek jasno kada će biti doneta presuda u ovom predmetu, zavedenom kao T-604/18 Google protiv Evropske komisije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...