Za manje od dva meseca na red dolazi novo glasanje o dugu

Kongres SAD podigao granicu zaduživanja

SvetVesti

13.10.2021 07:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kongres SAD podigao granicu zaduživanja Kongres SAD podigao granicu zaduživanja
Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu ima Demokratska stranka, usvojio je zakonski predlog prethodno koji je prethodno bio usvojen u Senatu, kojim se... Kongres SAD podigao granicu zaduživanja

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu ima Demokratska stranka, usvojio je zakonski predlog prethodno koji je prethodno bio usvojen u Senatu, kojim se granica do koje federalna vlada može da se zadužuje privremeno podiže na 28,9 hiljada milijardi dolara do početka decembra.

Demokrate, koje imaju tesnu većinu u donjem domu Kongresa, odobrile su povećanje granice zaduživanja za 480 milijardi dolara sa 219 glasova za, dok je 206 članova bilo protiv.

Glasalo se po stranačkoj pripadnosti – sve demokrate su podržale predlog, dok su svi republikanci bili protiv, piše Voice of America.

Očekuje se da predsednik Džo Bajden (Joe Biden) potpiše zakon ove nedelje, pre roka 18. oktobra kada je Ministarstvo finansija procenilo da bez kongresne akcije više neće biti u mogućnosti da otplaćuje dugove.

Usvajanje predloga u Kongresu ublažilo je, barem privremeno, strahovanja da će Sjedinjene Američke Države, najveća svetska ekonomija, prvi put doći u situaciju da ne mogu da otplaćuju dug.

Članovi Kongresa će se, međutim, za samo sedam nedelja suočiti sa novim rokom za podizanje limita za dug. U to vreme ističe i privremeni budžet za finansiranje vladinih agencija, pa će Kongres morati da spreči i njihovo delimično zatvaranje.

Senat je prošle nedelje glasao za podizanje gornje granice duga, dok republikanci pokušavaju da tu meru povežu sa planovima predsednika Bajdena za usvajanje dva zakonska predloga vredna više hiljada milijardi dolara za ulaganje u infrastrukturu i socijalne usluge.

Za predlog zakona o podizanju granice zaduživanja je uz demokrate glasalo 11 republikanskih senatora, ali je lider republikanske manjine Mič Mekonel (Mitch McConnell) rekao da neće podržati novo povećanje limita u decembru.

Za vreme Trampove (Donald Trump) administracije, granica zaduživanja podizana je tri puta uz podršku demokrata, uprkos tome što su se oni protivili republikanskom predlogu zakona o smanjenju poreza i pojedinim budžetskim merama bivšeg predsednika, uključujući finansiranje izgradnje zida na granici sa Meksikom. Poslednji put kada se desila kriza zaduživanja bilo je, međutim, 2011. godine, za vreme mandata takođe predsednika iz redova Demokratske stranke, Baraka Obame (Barack Obama).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...