KORONA ODLOŽILA 5G Aukcija za spektar nove mreže u Srbiji sledeće godine

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

28.7.2020 13:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KORONA ODLOŽILA 5G Aukcija za spektar nove mreže u Srbiji sledeće godine KORONA ODLOŽILA 5G Aukcija za spektar nove mreže u Srbiji sledeće godine
Aukcija za spektar 5G u Srbiji odložena je zbog epidemije virusa korona za sledeću godinu. Ova aukcija biće, verovatno, održana u prvom kvartalu 2021.... KORONA ODLOŽILA 5G Aukcija za spektar nove mreže u Srbiji sledeće godine

Aukcija za spektar 5G u Srbiji odložena je zbog epidemije virusa korona za sledeću godinu.

Ova aukcija biće, verovatno, održana u prvom kvartalu 2021. godine, potvrdili su za Tanjug u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pomoćnica ministra Irini Reljin izjavila je da se mobilni operatori već obraćaju Ministarstvu da se obavi prodaja spektra za nove servise.

Foto: Illustracija/Pixabay.com

Reljin je precizirala da je mrežom 4G pokriveno 98 odsto populacije u Srbiji, da većina servisa može da bude pokrivena tom tehnologijom, ali da se u slučaju prodaje spektra proširuje mreža, uz nastojanje da se uvede nova tehnologija.

Pomoćnica ministra ističe da 4G spada u relativno stare tehnologije, te da se očekuje da će biti raspisana aukcija za 5G, koja je prvobitno bila planirana do kraja ove godine.

„Da bi održali kvalitet mobilne usluge operatorima je potrebno još spektra, i onda je logično da se uvodi nova tehnologija“, kazala je Reljin za Tanjug.

Svuda u svetu je, prema njenim rečima, veliki nalet uvođenja 5G mreže, a negde je ona odavno razvijena, kao što to je u Južnoj Koreji, dok Holandija, Švajcarska, Francuska, SAD i Slovenija proširuju mrežu.

Japan je napravio strategiju za uvođenje 6G. Do kraja 2030. ta zemlja će imati 6G na celoj svojoj teritoriji“, navela je Reljin.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...