Pojedine zemlje izgleda da su odlučne da nadoknade sav izgubljeni prihod

Letnji aranžmani ove godine ipak poskupeli

BiznisSrbijaTurizamVesti

19.6.2021 15:01 Autor: Marija Jovanović 5

Letnji aranžmani ove godine ipak poskupeli Letnji aranžmani ove godine ipak poskupeli
Planiranje letnjih odmora uveliko je u toku. Turisti svakodnevno prate cene i uslove za ulazak u druge zemlje. Uprkos najavama da neće doći do... Letnji aranžmani ove godine ipak poskupeli

Planiranje letnjih odmora uveliko je u toku. Turisti svakodnevno prate cene i uslove za ulazak u druge zemlje. Uprkos najavama da neće doći do poskupljenja aranžmana, čini se da su pojedine zemlje odlučne da ove godine nadoknade sav izgubljeni prihod.

“Primetno je, kada je reč o uplatama novih aranžmana, značajno poskupljenje u Turskoj, što poprilično utiče na uplate za letovanja. Od početnog oduševljenja zbog otvaranja ove zemlje brzo se došlo do čuđenja – čemu tolika poskupljenja. Što se tiče Grčke i Egipta cene su uobičajene, sa malim oscilacijama. Cene za Egipat, Grčku, pre svega Krit i Rodos, kreću se od okvirno 450 evra pa naviše, u zavisnosti od hotela i vrste usluga za koje se putnik opredeli”, kaže za Biznis.rs predstavnik Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Valentina Lipovac.

Interesovanje turista je od početnog ,,skromnog” počelo je da raste kako se bliže udarni, letnji meseci, navodi naša sagovornica i dodaje da je realizacija zamenskih putovanja počela sredinom maja, a da kada je reč o novim aranžmanima, najveće interesovanje vlada za Grčku, Tursku, Egipat i ove godine, ali i za Albaniju.

Foto: Pixabay.com

“Albanija je zanimljiva našim turistima pre svega zbog olakšanog ulaska u zemlju jer nije potreban PCR test, niti se izriče mera karantina. Obala je jako lepa, smeštajni kapaciteti odlični, a cene u mestima prilično povoljne. Mislimo da će u Albaniji letovati pretežno putnici koji ne žele ili ne mogu da se vakcinišu pošto cena PCR testa za višečlanu porodicu sa decom uzrasta preko šest godina može biti značajno velika”.

Cene aranžmana zavise od destinacije do destinacije

Ponude turističkih agencija u Srbiji su šarenolike, pa se cene ovogodišnjih aranžmana razlikuju u zavisnosti od destinacije, termina letovanja i načina prevoza.

Tako se u Grčkoj za putovanje autobusom u junu mogu naći skromni apartmani za deset dana po ceni od 120 do 180 evra, dok su u jeku sezone, tokom jula i avgusta oni nešto skuplji pa se cene kreću od 250 do 370 evra. Srpski turisti rado odlaze i na Kipar. Za sedam dana za boravak u hotelu na ovoj destinaciji, uz polupansion i avionski prevoz neophodno je izdvojiti od 800 do 1.000 evra.

Foto: Pixabay.com

Kada je reč o all inclusive letnjim aranžmanima, prema ponudama turističkih agencija u Srbiji, u zavisnosti od hotela, uz avio-prevoz mogu se naći ponude u vrednosti od 500 do 750 evra za deset dana u Egiptu. Slična situacija važi i za putovanje u Tursku, gde se cene po osobi kreću od 550 do 1.000 evra. Španija je takođe jedna od atraktivnih destinacija, te je za 11 dana boravka u hotelu na Majorki i polupansion neophodno izdvojiti od 1.000 do 1.800 evra.  

Uslovi za ulazak putnicima stvaraju nervozu

Iako postoje najave olakšica za ulazak u zemlje za koje vlada veliko interesovanje, uprkos velikim očekivanjima to ide znatno sporije nego što su predstavnici turističkih agencija očekivali.

“S obzirom na pandemiju ove mere su u skladu sa situacijom, ali izazivaju kod putnika pravu putnu nervozu, posebno kod starijih koji recimo nemaju ni e-mail adresu ili se prosto ne snalaze sa popunjavanjem elektronskih formulara. Naša preporuka putnicima je da prate objave na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, koje vrlo uredno ažurira sajt sa informacijama o ulasku naših državljana u strane zemlje. Jedan od problema je i informisanje putnika preko grupa na društvenim mrežama gde se mogu naći vrlo oprečne informacije”, napominje Lipovac.

Foto: Unsplash.com

Najtraženije destinacije, osim Turske, poput Grčke i Egipta praktično nisu donele nijednu izmenu mera. Kako kaže naša sagovornica, za Egipat i dalje važi obavezan PCR test ne stariji od 72 sata. Za Grčku je obavezan Passenger Location Form, preko sajta www.travel.gov.gr najmanje 24 časa pre ulaska u zemlju, negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, od kog su oslobođena deca do šest godina starosti ili potvrda o završenoj vakcinaciji ili preležanom virusu u prethodnih dva do devet meseci pre putovanja.

“Kada je Turska u pitanju, u tu zemlju se može ući sa popunjenim HES kodom, potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje 14 dana pre dolaska u Tursku, ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih šest meseci preležan Covid-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa koji je urađen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test”, ističe Lipovac.

  • GocaBG

    19.6.2021 #1 Author

    Cene vece nego pre korone,strasno…

    Odgovori

  • Tina

    19.6.2021 #2 Author

    Albanija postaje atraktivna za letovanje

    Odgovori

  • Marija

    20.6.2021 #3 Author

    Svi bi da nadoknade gubitke iz prošle godine, ali mislim da će biti kontraproduktivno.

    Odgovori

  • Mladen

    20.6.2021 #4 Author

    Ima dovoljno lepote i u našoj zemlji, da bi nas neko ucenjivao.

    Odgovori

  • Anna

    20.6.2021 #5 Author

    Smatram da je najbolje ići na poznate destinacije i tražiti smeštaj bez posredstva turističkih agencija ako je to moguće.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...