Agresivna monetarna politika nije podstakla oporavak forinte

Mađarska centralna banka podigla kamatne stope na najviši nivo u Evropi

EUNovacVesti

28.4.2022 17:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mađarska centralna banka podigla kamatne stope na najviši nivo u Evropi Mađarska centralna banka podigla kamatne stope na najviši nivo u Evropi
Centralna banka Mađarske podigla je kamatne stope nakon što je nacionalna valuta ove zemlje dostigla najniži nivo u Evropi, a zakonodavci upozorili na pogoršanje... Mađarska centralna banka podigla kamatne stope na najviši nivo u Evropi

Centralna banka Mađarske podigla je kamatne stope nakon što je nacionalna valuta ove zemlje dostigla najniži nivo u Evropi, a zakonodavci upozorili na pogoršanje izgleda vezanih za inflaciju.

Pokazatelj jednonedeljnog depozita porastao je 30 baznih poena do 6,45 odsto, čineći kamatne stope mađarske centralne banke najvišim u Evropskoj uniji, piše Bloomberg.

Iz centralnih banaka je saopšteno da se planira dalje povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija, za koju su rekli da ove godine u proseku može dostići devet odsto, što je tri puta više od ciljanih tri odsto u srednjem roku.

Agresivna monetarna politika nije uspela da podstakne oporavak forinte, čija je vrednost pala 4,5 odsto u odnosu na evro od početka sukoba u Ukrajini.

Izgledi vezani za inflaciju, uticaj sukoba u susednoj državi, plan konsolidacije budžeta ponovo izabranog premijera Viktora Orbana i razgovori sa Briselom u vezi sa dodelom sredstava EU faktori su koji će umnogome uticati na buduće odluke Mađarske.

EU je zvanično pokrenula proces vezan za nova budžetska ovlašćenja, koji bi na kraju mogao da uskrati Orbanovu vladu za više od 40 milijardi evra (42 milijarde dolara).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...