Završetak radova planiran do februara 2024. godine

Majdanpek dobija novu toplanu na biomasu vrednu četiri miliona evra

InfrastrukturaSrbijaVesti

30.5.2023 16:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Majdanpek dobija novu toplanu na biomasu vrednu četiri miliona evra Majdanpek dobija novu toplanu na biomasu vrednu četiri miliona evra
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prisustvovala je potpisivanju ugovora za izgradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku, u koju će biti uloženo četiri... Majdanpek dobija novu toplanu na biomasu vrednu četiri miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prisustvovala je potpisivanju ugovora za izgradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku, u koju će biti uloženo četiri miliona evra, saopštilo je Ministasrtvo rudarstva i energetike.

„Majdanpek je još jedna lokalna samouprava koja će u potpunosti preći na korišćenje biomase u sistemu daljinskog grejanja. Ovom investicijom, mazut odlazi u prošlost, pa će emisije sumpor-dioksida (SO2) iz toplane biti u potpunosti eliminisane, dok će se emisije ugljen-dioksida (CO2) smanjiti za 93 odsto, sa 3.757 na 263 tona CO2 godišnje“, izjavila je resorna ministarka.

Ona je dodala da se sa druge strane procenjuje da će troškovi rada toplane biti manji za 15 odsto, što će, kako je rekla, imati i dodatni pozitivan efekat na njeno poslovanje.

„To treba da bude primer i za druge gradove i opštine, da unapređuju svoje sisteme daljinskog grejanja tako da istovremeno budu i visoko efikasni i da uticaj na životnu sredinu bude sveden na najmanju moguću meru“, naglasila je Đedović.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović / Foto: Emilija Jovanović

Zajedno sa rekonstrukcijom dela toplovodne mreže i podstanica, za koje je ugovor potpisan u aprilu, ovaj projekat u Majdanpeku biće uloženo 5,5 miliona evra.

Očekuje se da radovi na toplovodu i podstanicama počnu narednih dana i da se završe do početka grejne sezone, dok je planirano da radovi na gradnji nove toplane počnu u julu, i da budu završeni do februara 2024. godine.

Posle Malog Zvornika, Priboja i Novog Pazara, Majdanpek je četvrta lokalna samouprava koja će dobiti novu toplanu na biomasu u okviru projekta “Podsticanje razvoja obnovljive energije-razvoj tržišta biomase u Srbiji – faza 1”, vrednog 26,75 miliona evra, koji se realizuje uz podršku nemačke razvojne banke KfW i uz donaciju Švajcarske konfederacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...