Pomoć države u iznosu do 20.000 evra za kupovinu ili izgradnju prve nekretnine

Majka iz Sombora prva kupuje stan uz podršku države

NekretnineNovacSrbijaVesti

21.4.2022 15:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Majka iz Sombora prva kupuje stan uz podršku države Majka iz Sombora prva kupuje stan uz podršku države
Komisija za dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta donela je prvo pozitivno rešenje,... Majka iz Sombora prva kupuje stan uz podršku države

Komisija za dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta donela je prvo pozitivno rešenje, kojim se odobrava pomoć države u iznosu do 20.000 evra za kupovinu ili izgradnju prve nekretnine, a u okviru mere pomoći za majke koje su dobile dete nakon 1. januara ove godine.

Pomoć je dodeljena porodici iz Sombora, koja ima tromesečnu bebu, i koja kupuje prvi stan, od 96 kvadrata.

Ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Darija Kisić pozvala je sve žene koje su i koje će u ovoj, i u narednim godinama, postati majke, a koje nemaju rešeno stambeno pitanje, da iskoriste pravo koje im država garantuje.

Ministar finansija Siniša Mali je podsetio da je Vlada Republike Srbije usvojila uredbu i odluku kojima se definiše i precizira način kupovine ili učešće u kupovini nekretnina za porodice koje treba da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara ove godine.

Prema njegovim rečima, pravo na novčanu pomoć države imaju majke, koje novac mogu da iskoriste za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana. Kako je dodao, pravo na pomoć države može da ostvari majka pod uslovom da prvi put stiče kuću ili stan na teritoriji Srbije.

„Ova pomoć odnosi se na majke čije je dete rođeno posle 1. januara, bez obzira koje je po redu rođenja. Maksimalan iznos sredstava koja se mogu dodeliti je 20.000 evra, a potrebno je da su ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika, odnosno vanbračnog partnera, niži od dve prosečne neto zarade u Republici Srbiji“, napomenuo je ministar Mali.

Ministar je podsetio da je novac za ovu meru obezbeđen u budžetu Republike Srbije i da država ima dovoljno sredstava da isplati pomoć svima kojima ona bude odobrena.

Mali je podsetio i da je država značajno povećala izdvajanja za prvo dete, za koje se počev od 1. januara dobija čak 300.000 dinara, kao i da roditelji za drugo i treće dete dobijaju jednokratno po 100.000 dinara, uz već postojećih 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine za drugo dete, odnosno 12.000 dinara mesečno za treće dete u trajanju od 10 godina.

„Izdvajanja za decu i povećanje nataliteta nisu trošak već investicija. Dece treba da se rađa što više i nadam se da ćemo kroz ove mere potrošiti mnogo novca, jer će to značiti da se rodilo mnogo beba. Nadam se da će porodica iz Sombora uživati u svom novom domu“, zaključio je ministar finansija Siniša Mali, a navodi se u saopštenju Ministarstva finansija,

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...