Ministar finansija dao do znanja radnicima na internetu da Vlada nema nameru da nastavi pregovore

Mali pozvao frilensere da regulišu svoj status, deo njih najavljuje nove proteste

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

18.4.2021 12:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mali pozvao frilensere da regulišu svoj status, deo njih najavljuje nove proteste Mali pozvao frilensere da regulišu svoj status, deo njih najavljuje nove proteste
Ministar finansija Siniša Mali pozvao je sve frilensere da regulišu svoj status kako se trenutna situacija ne bi ponavljala u godinama koje dolaze. „Možete... Mali pozvao frilensere da regulišu svoj status, deo njih najavljuje nove proteste

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je sve frilensere da regulišu svoj status kako se trenutna situacija ne bi ponavljala u godinama koje dolaze.

„Možete da se registrujete kao preduzetnici, da osnujete svoja preduzeća kako ne bismo ponavljali istu situaciju u godinama koje dolaze“, rekao je ministar finansija za TV Prva.

Mali je podsetio da postoje dva udruženja frilensera, ali i priznao da mu nije jasno šta predstavnici pojedinih frilensera još traže.

„Imali smo intenzivne razgovore sa oba udruženja, osnovni zahtev sa njihove strane bio je da izađemo u susret onim frilenserima koji su socijalno ugroženi i rešenje koje smo dali je da svako ko je zarađivao do 56.000 dinara mesečno nema obavezu da plaća zaostale obaveze“, objasnio je Mali.

Ministar finansija naglasio je i da ima i onih koji su zarađivali 1.000 evra na klađenju preko interneta, na izdavanju stanova na dan i da su i njima izašli u susret i dali im na 120 rata da plate zaostali porez bez kamate.

„Na primer onaj koji je zarađivao 700 evra mesečno, svaka rata ga košta 7,4 evra. Sad ja više ne znam šta oni i kako hoće“, istakao je ministar Mali i dodao da je ovo rešenje aktuelno do 1. oktobra ove godine.

Govoreći o tome što se frilenseri žale na retroaktivnost, ministar finansija je naglasio „da tu nema retroaktivnosti,  porezi moraju da se plate“.

S druge strane, predstavnici Udruženja radnika na internetu koji su pre nekoliko dana ponovili poziv Vladi da nastave pregovore koji bi doveli do zadovoljavajućeg rešenja za sve strane, odnosno da iz skupštinske procedure povuče predlog zakona koji ne smatraju dobrim rešenjem za radnike na internetu. Kako do danas nisu dobili nikakav odgovor iz Vlade, najavljuju da će ponovo naredne subote održati veliki protest kako bi skrenuli pažnju na problem koji se, smatraju, neće rešiti ako se bude usvojila rešenja koja su ponuđena na usvajanje Parlamentu.

  • Anonimni

    18.4.2021 #1 Author

    „Na primer onaj koji je zarađivao 700 evra mesečno, svaka rata ga košta 7,4 evra.“

    Zasto uvek neko mora da spinuje i manipulise. 7,4Eu je ako si samo jednu godinu zaradjivao 700Eu a ako si 5 godina onda 37Eu. Nisu svi frilenseri programeri koji skoro da nemaju troskova, postoje frilenseri sa velikim troskovima, decom, bolesnim roditeljima i kako ce ti ljudi sada da zive ako zarade 700Eu, daju vama vise od polovine, za troskove npr. 100 – 150Eu. Mozda da postanu pausalci pa da daju i vise od polovine vama. Stvarno bezobziran postupak vlade. Iliti, ne razumem se u materiju, treba mi novac i mogu sve. Tuga.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...