Pad vrednosti akcija popularne društvene mreže

Mask doveo u pitanje svoju ponudu za Twitter

AnalizaSvetU fokusuVesti

18.5.2022 13:12 Autor: Vladimir Jokanović 3

Mask doveo u pitanje svoju ponudu za Twitter Mask doveo u pitanje svoju ponudu za Twitter
Najbogatiji čovek u svetu, Ilon Mask (Elon Musk) doveo je u pitanje realizaciju svoje ponude o preuzimanju kompanije Twitter za 44 milijarde dolara. On... Mask doveo u pitanje svoju ponudu za Twitter

Najbogatiji čovek u svetu, Ilon Mask (Elon Musk) doveo je u pitanje realizaciju svoje ponude o preuzimanju kompanije Twitter za 44 milijarde dolara. On je naveo da dogovor „ne može da napreduje“ bez dodatnog razjašnjenja o razmerama problema kompanije sa lažnim nalozima.

Twitter je s druge strane potvrdio da će ispuniti dogovor o transakciji u vrednosti 54,20 dolara po akciji, navodeći da je to u najboljem interesu svih akcionara. S druge strane, Mask je izrazio sumnju u realizaciju posla po toj ceni, rekavši da snižavanje cene ponude „nije isključeno“, prenosi Financial Times.

Mask je ocenio da je cena previsoka, budući da veruje da je 20 odsto naloga na platformi lažno ili neželjeno, a ne pet odsto kao što tvrdi rukovodstvo kompanije Twitter. Prema rečima Maska, možda je broj lažnih-spam naloga veći i od 20 odsto.

„Moja ponuda se zasnivala na tačnosti podataka Twittera. Juče je izvršni direktor Twittera javno odbio da pruži dokaze o pet odsto ili manje“ lažnih naloga, objavio je Mask u utorak na svom Twitter nalogu, dodajući da dogovor ne može napredovati dok on, Parag Agraval (Parag Agrawal), to ne učini.

Maskov komentar pokrenuo je slabljenje vrednosti akcija Twittera, pa se u utorak njima trgovalo za manje od 39 dolara po akciji. Milijarder je potvrdio da je i dalje posvećen kupovini kompanije, ali je rekao da što više pitanja postavlja Twitteru, to više raste njegova zabrinutost, jer tek treba da dobije konkretan odgovor o tome koliko lažnih ili neželjenih naloga ima platforma, prenosi Maskov portal Teslarati.

Borba protiv lažnih profila jedna je od osnovnih tačaka u Maskovom planu za reformu društvene mreže. U prošlomesečnom saopštenju o preuzimanju Twittera, on je naveo da želi da eliminiše botove, potvrdi prave profile i osigura da se na mreži koriste algoritmi otvorenog koda. Mask je rekao da želi da Twitter postane bastion slobode govora, uklanjanjem funkcija za upravljanje sadržajem.

Mask je takođe najavio je da će ukinuti zabranu naloga bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu (Donald Trump) na toj društvenoj mreži. On je optužio kompaniju Twitter za levičarsku pristrasnost koja je pogoršala političke podele u SAD.

Kada je početkom aprila objavljeno da je Mask kupio 9,2 odsto akcija Twittera, vrednost akcija kompanije porasla je za više od 30 odsto. Akcije su dodatno ojačale krajem aprila kada je kompanija Twitter objavila da će Mask u potpunosti preuzeti Twitter.

Ukoliko Mask na kraju ipak bude odustao od realizacije dogovora, od njega će se tražiti da plati Twitteru naknadu za raskid u iznosu od milijardu dolara, a mogao bi da bude izložen dodatnim parnicama za naknadu štete.

  • IVAN

    18.5.2022 #1 Author

    Odustace na kraju.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    19.5.2022 #2 Author

    Kupiće Mask twitter bez obzira ne trenutni pad vrednosti njihovih akcija.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.5.2022 #3 Author

    Ne verujem da ce odustati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...