Teška prošla godina za vlasnike tehnoloških kompanija

Mask najveći gubitnik među milijarderima

SvetVestiZanimljivosti

5.1.2023 14:11 Autor: Vladimir Jokanović 7

Mask najveći gubitnik među milijarderima Mask najveći gubitnik među milijarderima
Petorica bogataša izgubili su ukupno 378 milijardi dolara u prošloj godini. To su Ilon Mask (Elon Musk), Džef Bezos (Jeff Bezos), Mark Zakerberg (Mark... Mask najveći gubitnik među milijarderima

Petorica bogataša izgubili su ukupno 378 milijardi dolara u prošloj godini. To su Ilon Mask (Elon Musk), Džef Bezos (Jeff Bezos), Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg), Leri Pejdž (Larry Page) i Sergej Brin (Sergey Brin).

Prema listi magazina Forbes na prvom mestu najvećih gubitnika u 2022. godini nalazi se Ilon Mask, vlasnik Twittera i osnivač kompanija Tesla i SpaceX, koji je postao prva osoba koja je izgubila više od 100 milijardi dolara u jednoj kalendarskoj godini.

Veliki deo Maskovog gubitka je posledica i pada vrednost akcija Tesle, koji je počeo 2021. godine, a ubrzao se usled vesti o kupovini društvene mreže Twitter za 44 milijarde dolara krajem oktobra prošle godine. Prema podacima Bloomberga od prošle nedelje, Mask je postao prva osoba u svetu koja je izgubila 200 milijardi dolara.

Na drugom mestu po gubicima je vlasnik Amazona Džef Bezos, koji je zbog pada vrednosti akcija svoje kompanije od 50 odsto izgubio 85 milijardi dolara. Mark Zakerberg je na trećem mestu sa gubitkom od 77 milijardi dolara, nakon što su akcije njegove kompanije Meta izgubile u prošloj godini 64 procenata vrednosti.

Među prvih pet gubitnika svrstani su suosnivači kompanije Google (Alphabet) Leri Pejdž i Sergej Brin, koji su izgubili po 45 milijardi dolara, jer su akcije Alphabeta oslabile za 39 procenata u 2022. godini.

Prema računici švajcarske banke UBS, bogatstvo milijardera širom sveta smanjeno je u prošloj godini za 400 milijardi dolara, a do marta 2022. godine broj milijardera smanjen je za 87 u odnosu na mart prethodne godine.

  • Anna

    5.1.2023 #1 Author

    Oni koji imaju najviše, mogu i da izgube najviše. Riskantna ulaganja i pad vrednosti akcija uticali su na ove milijardere.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.1.2023 #2 Author

    Turbulentna je bila prethodna godina i za milijardere,verujem da ce u ovoj nadomestiti gubitak…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    6.1.2023 #3 Author

    Plasim se da je ovo samo njegov zalet u nove investicine

    Odgovori

  • Dea

    8.1.2023 #4 Author

    Mislim da je u njemu javi revolucionar nego milijarder,da i ne zali para za svoje neke (uvrnute ili ne) ciljeve…

    Odgovori

  • Dragana

    8.1.2023 #5 Author

    Nacice nacin da umnozi sredstva

    Odgovori

  • Coka13

    10.1.2023 #6 Author

    Ne brinem ja za njega, sve će on to nadoknaditi.

    Odgovori

  • Moon

    29.1.2023 #7 Author

    Ne brinem ja za njega, ima taj dovoljno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...