Inflacija smanjena i na mesečnom i na međugodišnjem nivou

MAT: Rast industrijske proizvodnje u julu u Srbiji podstaknut proizvodnjom električne energije

SrbijaVesti

5.9.2023 16:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MAT: Rast industrijske proizvodnje u julu u Srbiji podstaknut proizvodnjom električne energije MAT: Rast industrijske proizvodnje u julu u Srbiji podstaknut proizvodnjom električne energije
Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu ove godine porasla je međugodišnje 2,7 odsto, najviše zahvaljujući proizvodnji električne energije, ali je taj podsticaj iscrpljen, navedeno je... MAT: Rast industrijske proizvodnje u julu u Srbiji podstaknut proizvodnjom električne energije

Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu ove godine porasla je međugodišnje 2,7 odsto, najviše zahvaljujući proizvodnji električne energije, ali je taj podsticaj iscrpljen, navedeno je u novom broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

„Taj izvor podsticaja je iscrpljen, a uzlazni trend rasta može biti obnovljen samo ubrzanjem proizvodnje prerađivačkog sektora“, naveo je MAT, prenosi Beta.

Za razliku od izvoza koji i dalje raste, uvoz, kako je navedeno, opada što se povoljno odražava na sužavanje spoljnotrgovinskog deficita.

„U prvih sedam meseci ove godine približno četiri petine robnog uvoza pokriveno je izvozom (78,7 odsto), a u samom julu 81,3 odsto, što je za 5,9 procentnih poena bolji rezultat u odnosu na isti mesec 2022. godine“, naveo je MAT.

Dodaje se da je zbog toga deficit tekućeg računa platnog bilansa u prvoj polovini godine bio manji za 81,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Inflacija je, kako je istaknuto, smanjena i na mesečnom i na međugodišnjem nivou, i to ne samo u junu nego i u julu 2023.

Srbija je u maju, junu i julu 2023. imala, kako je navedeno, veću međugodišnju inflaciju od proseka Evropske unije, a manju međugodišnju inflaciju od samo jedne njene članice. 

„U maju 2023. godine međugodišnja inflacija u Srbiji bila je 14,5 odsto, u junu 13,5 odsto, a u  julu 12,4 odsto. Međugodišnja inflacija je u maju 2023. godine u EU bila 7,1 odsto, u junu 6,4 odsto i julu 6,1 odsto. U poređenju sa Srbijom veću međugodišnju inflaciju imala je samo Mađarska. Međugodišnja inflacija u Mađarskoj bila je 21,9 odsto u maju, 19,9 odsto u junu i 17,5 odsto u julu 2023. godine“, naveo je MAT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...