kompanije teško dolaze do novih poslova u inostranstvu

Smanjena aktivnost u industriji evrozone i u avgustu

Vesti

2.9.2023 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Smanjena aktivnost u industriji evrozone i u avgustu Smanjena aktivnost u industriji evrozone i u avgustu
Aktivnost u industriji evrozone smanjila se i u avgustu, iako blaže nego u julu, dok je potražnja za industrijskim proizvodima takođe oštro pala, pokazalo... Smanjena aktivnost u industriji evrozone i u avgustu

Aktivnost u industriji evrozone smanjila se i u avgustu, iako blaže nego u julu, dok je potražnja za industrijskim proizvodima takođe oštro pala, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji evrozone porastao je u avgustu 0,8 bodova u odnosu na jul, na 43,5 poena, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB), koja sastavlja izveštaj za S&P Global.

Vrednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

„Industrija evrozone bila je pod snažnim pritiskom i na sredini trećeg tromesečja“, ocenili su u HCOB-a, posebno apostrofirajući oštar pad novih i gotovo ispražnjene knjige starih porudžbina.

Nove porudžbine ponovo su oštro pale, a kompanije teško dolaze do novih poslova u inostranstvu. Ukupni obim narudžbina smanjuje se iz meseca u mesec već duže od godinu.

Troškovi inputa smanjili su se i u avgustu, a kompanije smanjuju i prodajne cene kako bi osigurale prednost pred konkurencijom.

„Industrija beleži pad u sve četiri vodeće privrede, ali najgora je situacija ipak u Nemačkoj“, naveo je glavni ekonomista HCOB-a, Sirus de la Rubia (Cyrus de la Rubia).

To će, kako je ocenio, podstaći tvrdnje da je Nemačka „evropski bolesnik“, uprkos tome što i dalje spada u grupu ekonomija s najširim spektrom sektora.

  • VALERIJA

    3.9.2023 #1 Author

    Letnji meseci su inače po tom pitanju uvek bili kritični.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...