Pretnja koju Vašington verovatno ne može da ostvari

Međunarodna izolacija Kine ako ne otkrije poreklo pandemije

AnalizaSvetU fokusuVesti

21.6.2021 16:14 Autor: Vladimir Jokanović 2

Međunarodna izolacija Kine ako ne otkrije poreklo pandemije Međunarodna izolacija Kine ako ne otkrije poreklo pandemije
Kina „rizikuje međunarodnu izolaciju“ zbog istrage o poreklu korona virusa, upozorio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (Jake Sullivan). Kina je odbacila... Međunarodna izolacija Kine ako ne otkrije poreklo pandemije

Kina „rizikuje međunarodnu izolaciju“ zbog istrage o poreklu korona virusa, upozorio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (Jake Sullivan). Kina je odbacila teoriju da je virus poreklom iz laboratorije u Vuhanu, kineskom gradu gde su prijavljeni prvi slučajevi zaraze.

Prema njegovim rečima Peking će rizikovati međunarodnu izolaciju ako na svojoj teritoriji ne dopusti „stvarnu“ istragu porekla virusa koji je izazvao pandemiju Covid-19. Saliven je istakao da će SAD „ići do kraja“ u pronalaženju porekla virusa i pitanje ko je odgovoran za to, prenosi South China Morning Post, pozivajući se na Fox News.

„U ovom trenutku nećemo izdavati pretnje i ultimatume“, naveo je Saliven. On je dodao da ukoliko Kina ne ispuni svoje obaveze „u tom trenutku ćemo morati da razmotrimo svoje odgovore i učinićemo to u dogovoru sa saveznicima i partnerima“, kao i da SAD „neće jednostavno prihvatiti da Kina kaže ne“.

Foto:Tanjug/AP

Kako je objasnio Saliven, cilj je predočiti Kini da ima izbor. Ili će na odgovoran način dozvoliti istražiteljima da obave stvarne zadatke i utvrde odakle je došla pandemija, ili će se suočiti sa izolacijom u međunarodnoj zajednici.

„Nemoguće je izolovati Kinu. Verujem da je to retorika za domaću upotrebu, koja u međunarodnoj areni nema težinu. Izjava Salivena se može tumačiti u kontekstu ostalih nedavnih američkih izjava, kao odraz nezadovoljstva zbog statusa (neprikosnovene sile) koji su izgubili“, ocenila je u izjavi za Biznis.rs dr Ivona Lađevac, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu i načelnica regionalnog centra „Pojas i put“.

Salivenovi komentari usledili su nakon prošlonedeljnog poziva lidera zemalja G7, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) na još jednu istragu o poreklu virusa. Bajden je prošlog meseca naredio američkoj obaveštajnoj zajednici da „udvostruči“ napore i da utvrdi odakle potiče korona virus, o čemu bi trebalo da podnese izveštaj za 90 dana.

Foto: Pexels/Anna Shvets

Očekuje se da će istraga Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je prethodno poslala misiju u Kinu da izveštava o poreklu virusa, voditi drugu istragu odvojeno od američkih obaveštajnih službi. Prema rečima naše sagovornice Kina sve vreme pandemije sarađuje sa SZO. „Kina je pokazala odgovornost i solidarnost“, istakla je Lađevac.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) pozvali su ranije ovog meseca da se istraži poreklo pandemije Covid-19, pojačavajući pritisak na Peking da bude transparentniji. „Moramo da znamo gde je počela pandemija da bismo izvukli prave pouke i razvili prave alate kako bismo bili sigurni da se to više neće ponoviti“, rekla je predsednica EK.

  • Anna

    21.6.2021 #1 Author

    Ma nema ništa od toga

    Odgovori

  • GocaBG

    21.6.2021 #2 Author

    Izolovati Kinu je stvarno van svake pameti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...