privredna komora crne gore smatra da su bankari spremni da pojačaju kreditnu aktivnost

Mere centralne banke ublažile negativne posledice pandemije

BankeNovacRegionVesti

14.8.2021 14:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mere centralne banke ublažile negativne posledice pandemije Mere centralne banke ublažile negativne posledice pandemije
Bankarski sektor se pokazao održivim i stabilnim tokom veoma izazovne prošle godine, a sve do sada viđeno ukazuje da su banke spremne da pojačaju... Mere centralne banke ublažile negativne posledice pandemije

Bankarski sektor se pokazao održivim i stabilnim tokom veoma izazovne prošle godine, a sve do sada viđeno ukazuje da su banke spremne da pojačaju kreditnu aktivnost u narednom periodu i budu generator oporavka, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Iz Odbora Udruženja bankarstva i drugih finansijskih organizacija i osiguranja PKCG rekli su da će brzina oporavka bankarskih operacija značajno zavisiti od dinamike vraćanja u redovan ritam poslovanja, što će opet umnogome zavisiti od turističke sezone i brzine oporavka privrede globalno, pišu Vijesti.me.

„Prve indicije su pozitivne. Ipak i same banke su veoma zainteresovane za što brži oporavak, na koji utiču svojom aktivnošću. Sve do sada viđeno ukazuje da su banke spremne da pojačaju kreditnu aktivnost u narednom periodu i da budu generator oporavka, pa u tom smislu postoji veliki optimizam kada je naredni period u pitanju“, rekli su iz Odbora Udruženja.

Drugi važan faktor je, kako su naveli, završetak projekta analize kvaliteta aktive (AQR), koji vodi Centralna banka (CBCG) uz angažman revizorske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC), i on će utvrditi stepen kvaliteta bankarskog sistema i identifikovati eventualne potrebe za njegovim unapređenjem.

Iz Odbora Udruženja su, komentarišući mere CBCG, odnosno više paketa podrške koji su doneti u cilju pomoći građanima i privredi da lakše prevaziđu korona krizu, kazali da su pravovremeno usvajanje ekonomskih mera pomoći i njihova implementacija ublažili negativne posledice pandemije i time doprineli očuvanju radnih mesta i stvaranju pretpostavki za brži oporavak ekonomije i standarda građana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...