vlada crne gore traži od trgovaca da smanje marže za hleb

Veće cene brašna od septembra

AgrobiznisBiznisRegionVesti

14.8.2021 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Veće cene brašna od septembra Veće cene brašna od septembra
Nakon novih izveštaja o slabom rodu pšenice i rasta cena na svetskim tržištima, crnogorski pekari dobili najave o rastu cena kod svojih dobavljača. Vlada... Veće cene brašna od septembra

Nakon novih izveštaja o slabom rodu pšenice i rasta cena na svetskim tržištima, crnogorski pekari dobili najave o rastu cena kod svojih dobavljača. Vlada Crne Gore je od trgovaca zatražila da smanje svoje marže za hleb sa 30 na 17 odsto.

Hlebno brašno će ponovo poskupeti od septembra, najavili su crnogorskim pekarima njihovi dobavljači i uvoznici, uz mogući rast cena i do 20 odsto. To bi moglo da poveća troškove pekarima i preko sadašnjih cena osnovnog belog hleba, ograničenih vladinom uredbom, pišu Vijesti.me.

To potvrđuje izveštaj Produktne berze iz Novog Sada objavljen u petak, o novom rastu cena pšenice na regionalnim, evropskim i svetskim berzama, jer novi podaci sa tek završene žetve ukazuju na znatni pad prinosa dok potražnja raste.

Zbog dosadašnjeg rasta cena brašna, ulja i goriva, vlada je krajem jula ograničila cene hleba od 500 do 600 grama na 50 centi po komadu, a od 300 do 400 grama na 40 centi.

Nakon toga počeli su pregovori s predstavnicima pekarske industrije koji traže da im vlada nadoknadi troškove, ali i sa trgovcima kako bi spustili svoje marže.

Nakon sastanka od 5. avgusta, tri ministarstva poljoprivrede, finansija i ekonomskog razvoja su predstavnicima pekarske industrije i trgovcima poslali dopis koji su nazvali “Sugestija”. U njima je trgovcima preporučeno da njihova marža (zarada) na hlebu ne treba da bude veća od 17 odsto, dok je sada prema tvrdnjama pekara oko 30 odsto. Ministarstva su sugerisala i da trgovci pekarima za hleb novac uplaćuju u roku koji ne bi trebalo da bude duži od 30 dana i to novcem, a ne kompenzacijama, kao i da održe kontinuirano snabdevanje hleba u dosadašnjim količinama.

Pekarima je sugerisano da svoju proizvođačku cenu hleba (ponudu prema trgovcu) ukalkulišu na iznos do 42 centa po vekni.

Tri ministarstva su navela da ove preporuke nisu obavezujuće već da predstavljaju kalkulaciju kako bi se zadržale sadašnje cene hleba. Međutim, pregovori nisu završeni, a pekari osim ograničenja marži trgovcima traže i da se njima nadoknade troškovi, a nakon jučerašnjih podataka s berzi i najava uvoznika brašna o rastu cena od septembra, prema informacijama “Vijesti” tražiće još veće iznose tih naknada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...