cene neprimetno rastu

Meso poskupelo za 25 odsto od početka godine

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

6.8.2021 08:15 Autor: Miljan Paunović 2

Meso poskupelo za 25 odsto od početka godine Meso poskupelo za 25 odsto od početka godine
Za osnovne životne namirnice na dnevnom nivou potrebno je oko dve hiljade dinara, te bez tog iznosa ne vredi ni ulaziti u prodavnicu, procenili... Meso poskupelo za 25 odsto od početka godine

Za osnovne životne namirnice na dnevnom nivou potrebno je oko dve hiljade dinara, te bez tog iznosa ne vredi ni ulaziti u prodavnicu, procenili su iz udruženja potrošača.

Potrošači kažu da cene gotovo neprimetno rastu, pa je tako od početka godine meso poskupelo u proseku 25 odsto.

Svinjsko meso je od januara poskupelo za oko 20 odsto, piše N1. Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Nenad Budimović naglašava da se ovo ne dešava prvi put u Srbiji i da je glavni razlog razlika u cenama po okruzima, te se nekome isplati da se bavi stočarskom proizvodnjom, a nekome ne.

„Ima više razloga. Jedan od razloga jeste i otkup živih životinja. Oscilacije su vrlo zastupljene na teritoriji Srbije. U poslednjih nedelju dana koje smo pratili sa otkupom, cena se kreće od 110 do 180 dinara, pričamo o tovljenicima, znači o svinjama. Dok junad, odnosno bikovi se kreću od 200 do 260 dinara. To su velike razlike u cenama, tako da klaničari, odnosno prerađivačka industrija ima prostora da formira različite cene. I zato imamo u maloprodajnim trgovinama razliku u ceni, na primer, da je svinjski but od 450 do 570 dinara u zavisnosti od trgovine“, navodi Budimović.

Istakao je da su stočari u vrlo teškoj poziciji, zbog poskupljenja cena kukuruza i sojne sačme, kao osnovnih komponenti za ishranu životinja.

„Ono što bi doprinelo uređenju stočarskog tržišta jeste da otkupna cena može da se formira na osnovu Pravilnika o kvalitetu trupova na liniji klanja, znači cena u Nišavskom okrugu ili u Severnobačkom, bila bi potpuno ista“, rekao je Budimović.

Kako u trgovinama nije došlo do pojeftinjenja mesa od početka godine, trebalo bi razmišljati o trgovinskim maržama, kao trećoj komponenti koja utiče na formiranje cene mesa. Prema Budimovićevim rečima, trgovinske marže su uvek iste bez obzira na otkupnu cenu, odnosno proizvodnu cenu u klanici.

On podseća da je Srbija smanjila izvoz u Rusku Federaciju zbog pojave afričke kuge svinja, koja je zahvatila i jake poljoprivredne zemlje. Ističe da je potrebno maksimalno angažovanje svih, kako bi se poboljšao položaj stočara.

Na pitanje da li se mogu praviti prognoze potencijalnog povećanja cena mesa do kraja godine navodi: „To je vrlo teško prognozirati i ne bih se bavio tim prognozama. Cilj je sačuvati sopstvenu proizvodnju. A ostati nezavisan u tom smislu da imamo dovoljno hrane za sopstvene potrebe, sa nekim blagim tržišnim viškovima, koji bi bili usmereni na izvoz u CEFTA region, gde smo lideri u izvozu u CEFTA zemlje. I kažem, tražiti ta nova tržišta“.

  • MARE

    15.5.2022 #1 Author

    Bitno je da raste postepeno, sad ide momenat kad zaba shvata da je skuvana.

    Odgovori

  • Lija

    14.6.2023 #2 Author

    misli pozitivno, meso svakako treba sto manje jesti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...