Pred naletom pandemije menjaju se čitave industrije

Upravljanje rizicima jedan od najznačajnijih faktora za uspešno poslovanje kompanija

BiznisMoja firmaPoslovanjePreduzetnik

6.8.2021 08:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Upravljanje rizicima jedan od najznačajnijih faktora za uspešno poslovanje kompanija Upravljanje rizicima jedan od najznačajnijih faktora za uspešno poslovanje kompanija
Rast cena repromaterijala, emisija novca na globalnom nivou i nedostatak stručnjaka samo su neki od rizika koji ugrožavaju poslovanje firmi u zemlji i inostranstvu.... Upravljanje rizicima jedan od najznačajnijih faktora za uspešno poslovanje kompanija

Rast cena repromaterijala, emisija novca na globalnom nivou i nedostatak stručnjaka samo su neki od rizika koji ugrožavaju poslovanje firmi u zemlji i inostranstvu.

Upravljanje rizicima zato je jedan od najznačajnijih faktora za uspešno poslovanje kompanija. Može se odvijati interno – aktivnostima stručnih timova ili eksterno – kada menadžent ovaj posao prepusti konsultantima i osiguravajućim kućama.

“Rizici kojima su izložena preduzeća na Zapadu sada su prisutni i u domaćim kompanijama. Svest o upravljanju rizicima počinje da se javlja i privrednici aktivno identifikuju opasnosti koje prete poslovanju, a zatim pokušavaju da ih umanje. Sve je počelo od najvećih kompanija iz finansijskog sektora, a sada se trend preliva na manja preduzeća“, navodi za Biznis.rs partner u konsultantskoj kući Risk Consalting Nemanja Marković.

On ističe da rizici mogu biti poslovni i neposlovni, a najčešće utiču na finansije. Ne treba zanemariti ni operativne rizike, kao što su štete i lomovi.

„Kamatni, valutni i reputacioni rizici spadaju u grupu finansijskih. Manje-više čitav spektar rizika došao je posle dve krize – velike finansijske i najnovije povezane sa pandemijom”, kaže Marković.

Naš sagovornik tvrdi da je preventiva kod upravljanja rizicima mnogo jeftinija od saniranja štete. To se najbolje može videti prilikom osiguranja od elementarnih nepogoda u poljoprivredi. Gazdinstva koja imaju polisu prođu mnogo bolje u poređenju sa proizvođačima kojima je nepogoda uništila useve. Trenutno su privrednici u velikoj neizvesnosti koja je vezana za kurseve ili kamatne stope, jer je došlo do zaduživanja. 

Foto: Pixabay

“Kada je reč o manjim kompanijama, javlja se opasnost koja preti nastavku poslovanja. U uslovima pandemije stvoren je rizik okruženja gde se čitave industrije menjaju. Tako na primer, biznis dostave hrane je procvetao, pa su pojedine firme porasle od 500 do 1.000 odsto. Tradicionalne ugostiteljske delatnosti, poput hotela i klasičnih restorana, moraju da ulažu mnogo da bi opstale”, navodi Marković.

Nedostatak stručnosti izazov i za uspešne firme

Jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju domaće kompanije jeste manjak stručnih kadrova. Uprkos visokom stepenu obrazovanja, upravljačke strukture uspešnih firmi imaju problema i izdatke prilikom uvođenja u poslovni proces novih radnika, jer postoji deficit znanja primenjivog u praksi.

“Organizujemo sopstvenu edukaciju, gde inženjeri edukuju naše radnike. Angažujemo i profesionalne institucije koje se bave edukacijom da bismo imali mehatroničare i druge stručnjake. Tržište radne snage je siromašno u pogledu broja mentora i operatera na stručnim mašinama. Postavlja se pitanje da li su postojeći kadrovi adekvatno obrazovani, jer su pojedine školske ustanove snizile kriterijume prilikom školovanja. Dobijamo ljude koji u suštini nemaju dodira sa realnošću kada počinju da rade”, objašnjava za Biznis.rs osnivač i vlasnik kompanije Galeb group Radoslav Veselinović.

Naš sagovornik kaže da kompanija koju vodi već decenijama ima interni tim koji se bavi upravljanjem rizicima. Postoji saradnja sa konsultantima koji su u kontaktu sa zaposlenima, a potom donose zaključke o eventualnim problemima koji mogu uticati na uspeh firme.

“Eksterne stručnjake angažujemo da bismo proverili jesu li naši zaključci tačni. Kompanije koje nemaju takvog iskustva prinuđene su da angažuju spoljne timove”, dodaje Veselinović.

Rast cena ugrožava poslovanje

Najveću neizvesnost za domaće izvoznike predstavlja nestabilnost cena repromaterijala. Došlo je do poskupljenja čelika, a dobavljači ne žele da fiksiraju cene, jer je teško predvideti šta će se dešavati u četvrtom kvartalu.

Čelik je prošle godine koštao 700, a sada oko 1.500 evra. Cene svih drugih repromaterijala rastu, a predviđaju se nova poskupljenja. Dobavljači sa kojima smo sklopili poslove očekuju da se ti ugovori ispoštuju, a to bi značilo da radimo sa gubitkom. Neki od njih priznaju da je došlo do povećanja cena, ali to je nedovoljno u odnosu na troškove. Za sada se borimo, jer smo imali neke zalihe. Pretpostavljam da je razlog neizvesnosti korona kriza i velike subvencije na svetskom nivou, odnosno velike emisije novca. To će se posle određenog perioda izjednačiti, ali je inflacija na svetskom nivou ipak prisutna”, navodi Veselinović.

Budućnost donosi nove probleme

Rizik koji donose mere za sprečavanje širenja pandemije jesu najveći potencijalni problem koji mesecima muči domaće firme. Zbog specifičnih uslova poslovanja trebalo bi očekivati redizajniranje pojedinih industrija. Poslednjih godina se stručnjaci za upravljanje rizicima u razvijenim zemljama sve više okreću klimatskim faktorima sa kojima su povezani reputacioni rizici.

“Kompanije će u reklamama potencirati priču o tome koliko ulažu za zaštitu životne sredine. Naravno, neke od njih biće kažnjene ukoliko se aktivno ne suoče sa ovim izazovom. To se najviše odnosi na velike korporacije, ali postoji tendencija da giganti neće angažovati male firme, ako nisu svesne okoline i previše je zagađuju”, zaključuje Marković za Biznis.rs.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...