Dve toplane u Srbiji podigle cenu grejanja

Mihajlović: Cene u toplanama odobravaju jedinice lokalnih samouprava

SrbijaU fokusuVesti

7.12.2021 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mihajlović: Cene u toplanama odobravaju jedinice lokalnih samouprava Mihajlović: Cene u toplanama odobravaju jedinice lokalnih samouprava
Dve topalne u Srbiji podigle su cene grejanja, a ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da o ceni odlučuju lokalne samouprave, kao... Mihajlović: Cene u toplanama odobravaju jedinice lokalnih samouprava

Dve topalne u Srbiji podigle su cene grejanja, a ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da o ceni odlučuju lokalne samouprave, kao i da su te dve toplane podigle cene usluga zbog poskupljenja mazuta.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je opravdana odluka da te dve toplane podiginu cenu za isporuku toplotne energije, s obzirom da cena gasa ostaje ista, Mihajlović je objasnila da je reč o toplanama koje koriste mazut.

„Činjenica je da cenu u toplanama, kao cenu komunalne usluge, utvrđuju i odobravaju pre svega jedinice lokalnih samouprava, ali isto tako je i činjenica da mi moramo da izlazimo iz prljavih goriva koje će nas sve više koštati“, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara na sednici Skupštine poslovnog udruženja „Toplane Srbije“.

Ona je istakla da cena mazuta skače na tržištu ne samo zato što mazuta nema dovoljno, već i zbog toga je reč o „prljavom“ gorivu, preneo je Tanjug.

„Ako te toplane ostanu na mazutu, cena će biti još viša. Naš zadatak je da ih prebacimo na obnovljive izbore energije“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala i da će, ukoliko cene nastave da rastu i postanu neodržive za građane, Ministarstvo rudarstva razgovarati sa lokalnim samoupravama i Ministarstvom finansija kako bi se pronašlo zajedničko rešenje.

Predsednik Skupštine poslovnog Udruženja „Toplane Srbije“ Goran Aleksić ističe da je odluka o podizanju cena opravdana, jer da nije, ne bi bila odobrena, piše Tanjug.

Naveo je da će se i na današnjoj sednici Skupštine poslovnog Udruženja „Toplane Srbije“ razgovarati o tome da se cene stabilizuju i da ostanu na istom nivou na kome su bile.

„To najviše zavisi od cene mazuta koji je podložan uticaju cene nafte na svetskom tržištu“, zaključio je Aleksić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...