Ako dođe do rasta cena poskupeće i toplotna energija

Korisnike koji plaćaju prema potrošnji čekaju nove cene grejanja

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

20.10.2021 12:14 Autor: Marija Jovanović 0

Korisnike koji plaćaju prema potrošnji čekaju nove cene grejanja Korisnike koji plaćaju prema potrošnji čekaju nove cene grejanja
Na septembarskim računima Infostana potrošače je dočekalo novo obaveštenje. Naime, na poleđini računa korisnici se obaveštavaju da je u toku donošenje odluke o izmenama... Korisnike koji plaćaju prema potrošnji čekaju nove cene grejanja

Na septembarskim računima Infostana potrošače je dočekalo novo obaveštenje. Naime, na poleđini računa korisnici se obaveštavaju da je u toku donošenje odluke o izmenama i dopunama Odluke o cenama toplotne energije koja će se primenjivati od 1. novembra.

Iako iz JKP „Beogradske elektrane“ navode da će računi za grejanje korisnika „JKP ‘Infostan – tehnologije“ i sledećeg meseca ostati isti, iz njihovog objašnjenja ostaje nejasno za koje kategorije potrošača.

Naime, iz „Beogradskih elektrana“ za Biznis.rs ističu da se prilikom utvrđivanja cene isporuke toplotne energije primenjuje Uredba Vlade Srbije o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom.

“Prema Izveštaju iz regulatornog perioda, u skladu sa metodologijom, cene toplotne energije za korisnike koji naknadu plaćaju prema zagrevanoj površini za stambeni prostor, odnosno prema instalisanoj snazi za poslovni prostor, neće se menjati. Za korisnike koji naknadu za toplotnu energiju plaćaju prema potrošnji toplotne energije cene tarifnih elementa se menjaju i biće usaglašene sa tarifama izračunatim prema metodologiji, s tim što se ukupni troškovi za isporučenu toplotnu energiju neće značajno promeniti”, navode u ovom preduzeću za naš portal.

Foto: Biznis.rs

Predlog tarifnih elemenata strukture cene toplotne energije za grejnu sezonu 2021/22. obuhvata:

  • tarifu instalisane snage za sve kategorije korisnika čija nova cena iznosi 3.854,63 din/kW, dok je stara bila 3.240,67 din/kW;
  • tarifu isporučene toplotne energije za stambeni prostor čija je nova cena 6,36 din/kWh, dok je ranija bila 6,88 din/kWh, ili za poslovni prostor koja je sada 7,75din/kWh, a stara cena je bila 8,39 din/kWh;
  • obračun prema zagrevanoj površini za kategoriju stambenih prostora neće se menjati i jedinična cena koja iznosi 1.302,46 din/m2 ostaće nepromenjena. Takođe, za kategoriju poslovnih prostora koji grejanje plaćaju prema instalisanoj snazi jedinična cena ostaje nepromenjena i iznosi 11.042,06 din/kW.

Poslednja značajnija promena cene 2012. godine

Struktura cene je dvotarifna, objašnjavaju u ovom preduzeću i dodaju da se ona sastoji iz fiksnog dela, odnosno naknade za pokriće fisknih torškova, obračunate prema instalisanoj snazi grejne instalacije izraženoj u kW i varijabilnog dela – naknade za pokriće troškova proizvodnje toplotne energije, koja obuhvata troškove energenata, električne energije i hemijski pripremljene vode, obračunate po kWh.

“Ukoliko se troškovi energenta, energije i vode u narednom periodu budu menjali, porastu za više od tri odsto ili se smanje za više od pet procenata, i cene toplotne energije će se menjati uz saglasnost osnivača”, navode “Beogradske elektrane”.

Kao primarni energent JKP “Beogradske elektrane” koriste prirodni gas (96 odsto), a nabavka se ugovara sa JP „ Srbija gas“ prema naftnoj formuli u okviru jedne gasne godine. Shodno tome, poremećaj na tržištu energenata ne bi trebalo da ima uticaj na troškove nabavke gasa, a samim tim ni na cenu grejanja.

Poslednja značajnija promena cene za isporučenu toplotnu energiju bila je 2012. godine, kada je cena povećana za 18,5 odsto po svim kategorijama potrošača i elementima cene, napominju u ovom preduzeću.  

“Tri godine kasnije, u oktobru 2015. godine urađeno je poslednje usklađivanje, odnosno formiranje cene grejanja u skladu sa novom Uredbom, a prema stvarnim troškovima za proizvodnju i isporuku toplotne energije u iznosu od 0,04 odsto. Od 1. oktobra 2015. godine, cena toplotne energije se nije menjala”, zaključuju u “Beogradskim elektranama”

Tagovi
CENE SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...