mišljenje stručnjaka jedini argumenti za razgovore o ovoj temi

Mihajlović: Sanacija stenske mase na planini Starica neophodna

SrbijaU fokusuVesti

21.9.2022 18:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Mihajlović: Sanacija stenske mase na planini Starica neophodna Mihajlović: Sanacija stenske mase na planini Starica neophodna
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u sredu, tokom obilaska radova na planini Starica, da je sanacija stenske... Mihajlović: Sanacija stenske mase na planini Starica neophodna

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u sredu, tokom obilaska radova na planini Starica, da je sanacija stenske mase na ovoj planini neophodna i da se sa tim slaže i struka.

Mihajlović je istakla da su činjenice i mišljenje stručnjaka jedini argumenti za razgovore o ovoj temi, objasnivši da radovi koji se izvode na planini nisu ničiji hir niti proizvoljna odluka, već iza njih stoje struka i nalazi inspekcije, a da za sve radove postoje odobreni projekti i sve potrebne dozvole, navodi se na sajtu vlade.

Ona je navela da su danas u Majdanpeku prisutni svi koji su se na bilo koji način bavili planinom Starica – predstavnici Ministarstva, narodni poslanici i članovi Odbora za zaštitu životne sredine, predsednik Opštine Majdanpek, predstavnici kompanije Zijin, direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju, projektanti koji su radili na tehničkoj dokumentaciji za sanaciju stene, profesori sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i Tehničkog fakulteta u Boru.

„Sanacija na Starici se radi isključivo radi bezbednosti. Čak i da nema rudarenja, da zaustavimo sve radove, sanacija bi morala da bude završena. Ali, verujem da niko od nas ovde ne želi da zatvori rudnike u kojima je država vlasnik 37 odsto i u kojem radi više od 1.500 ljudi u Majdanpeku“, ocenila je potpredsednica vlade.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je tražila od kompanije Zijin da jednom ili dva puta mesečno odredi dan kada će svi koji imaju pitanja u vezi sa rudarskim aktivnostima moći da dobiju sve informacije.

Od ove kompanije je, kako je precizirala, zatraženo da organizuje dan „otvorenih vrata“ u Majdanpeku ili Boru ili da naprave info-pult i da se jedanput mesečno ili jednom u 15 dana sve stavi na uvid građanima i da više ne dolazimo u ovakve situacije.

Prema njenim rečima, sve institucije, kao i preduzeća, imaju svoja zaduženja kada je reč o informisanju građana o rudarskim radovima i očekuje se da kompanija Zijin bude mnogo otvorenija po pitanju informisanja stanovništva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...