Do kraja godine rešenje za problematična potraživanja

Milijarda potraživanja Nove Agrobanke ponuđena za 352 miliona dinara

BankeNovacSrbijaStečajVesti

12.1.2022 15:19 Autor: Stanislav Stanišić 1

Milijarda potraživanja Nove Agrobanke ponuđena za 352 miliona dinara Milijarda potraživanja Nove Agrobanke ponuđena za 352 miliona dinara
Potraživanje Nove Agrobanke u stečaju od milijardu dinara ponuđeno je po početnoj ceni od 352 miliona dinara, objavila je Agencija za osiguranje depozita. Agencija... Milijarda potraživanja Nove Agrobanke ponuđena za 352 miliona dinara

Potraživanje Nove Agrobanke u stečaju od milijardu dinara ponuđeno je po početnoj ceni od 352 miliona dinara, objavila je Agencija za osiguranje depozita.

Agencija za osiguranje depozita je stečajni upravnik Nove Agrobanke čije potraživanje je ponuđeno kroz postupak javnog nadmetanja – licitacijom.

Za preuzimanje potraživanja mogu konkurisati fizička i pravna lica, a licitacija je zakazana za 14. februar.

Depozit za učešće je 35,2 miliona dinara, a licitacioni korak 15 miliona dinara.

Potraživanje Nove Agrobanke a.d. Beograd u stečaju prema dužniku u ukupnoj vrednosti iznosi 1.006.431.003,83 dinara. Stečajni postupak Nove Agrobanke je otvoren 2012. godine.

Iz Ministarstva finansija je krajem prošle godine saopšteno da je Srbija posvećena rešavanju višedecenijskog problema sa problematičnim potraživanjima i zbog toga je u procesu pripreme novi, preostali deo potraživanja, nominalne vrednosti minimum pola milijarde evra. Najavljeno je da će ovaj portfolio resorno ministarstvo objaviti zvanično u prvom kvartalu ove godine.

„Prodaja tog preostalog portfolija deo je šire strategije koju smo razradili sa Agencijom za osiguranje depozita i sa našim savetnicima, a koja predviđa potpuno rešavanje ovog višedecenijskog problema do kraja godine“, navode iz ministarstva.

Bruto pokazatelj NPL (NPL – no performing loan) je u septembru prošle godine iznosio 3,55 odsto (stanovništvo 3,9 procenata, a privreda 2,9 odsto). Pre primene Strategije ovaj pokazatelj je iznosio 22,25 procenata.

„Nivo od 22,5 odsto od ukupnih potraživanja svoj istorijski maksimum dostigao je 2015. godine, i tada je Vlada Republike Srbije zajedno sa svojim institucijama, kao i sa Narodnom bankom Srbije (NBS) usvojila Strategiju za rešavanje pitanja problematičnih potraživanja. Strategija je trajala do 2018. godine, a potom je nastavljena kroz istoimeni program. Postignut je drastičan pad NPL-ova, što je rezultat sveobuhvatne izmene zakonskog okvira, kao i jačanja institucija i donošenje podzakonskih akata, koji su omogućili bankama i drugim finansijskim institucijama da rešavaju ovaj problem“, stoji u izjavi v.d. pomoćnika ministra finansija Ognjena Popovića na sajtu ministarstva.

„Ministarstvo finansija je sprovelo aktivnosti na rešavanju problematičnih potraživanja koje Republika Srbija ima u ime i za račun države, kao i potraživanja banaka u stečaju. Tako su 2019. i 2021. godine sprovedene dve velike prodaje. Prvi tzv. pilot portfolio nominalne vrednosti 242 miliona evra nenaplativih potraživanja je uspešno prodat 2019. godine. Drugi veliki portfolio, nominalne vrednosti 1,8 milijardi evra prodat je dve godine kasnije i dao je veliki podstrek tržištu i omogućio tim kompanijama da nastave poslovanje u Srbiji“, objasnio je Popović.

  • MARE

    9.2.2022 #1 Author

    Ni kredit na 800 godina nas nece izvaditi , sreca pa ne zivimo kao dinosaurusi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...