Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
od novembra do danas američki bogataši uvećali imovinu

Milijarderi u SAD još bogatiji posle Bajdenovih 100 dana na funkciji

AnalizaInvesticijeNovacSvetU fokusuVesti

3.5.2021 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Milijarderi u SAD još bogatiji posle Bajdenovih 100 dana na funkciji Milijarderi u SAD još bogatiji posle Bajdenovih 100 dana na funkciji
Predsednik Sjedinjenih Država DŽo Bajden traži da najbogatiji Amerikanci plaćaju veći, pošteniji porez na dobit, ali ispostavilo se da su oni u stvari najveći... Milijarderi u SAD još bogatiji posle Bajdenovih 100 dana na funkciji

Predsednik Sjedinjenih Država DŽo Bajden traži da najbogatiji Amerikanci plaćaju veći, pošteniji porez na dobit, ali ispostavilo se da su oni u stvari najveći dobitnici tokom njegovih prvih 100 dana kao predsednika. Zajednička neto vrednost vodećih 100 ultra bogatih ljudi u SAD porasla je za 195 milijardi dolara otkako je Bajden stupio na funkciju, računica je agencije Bloomberg.

Od njegove pobede na predsedničkim izborima do inauguracije u januaru, oni su svoje bogatstvo uvećali za 267 milijardi dolara, što znači da su od 4. novembra do danas ukupno bogatiji za 461 milijardu dolara.

Povećanje bogatstva američkih milijardera u prvih 100 dana Bajdenovog predsednikovanja čini oko 20 posto gotovine koju su stekli u periodu između inauguracije bivšeg predsednika Donalda Trampa i izbora 2020. godine.

Prema podacima Bloomberga, oni su tokom tog perioda postali bogatiji za 860 milijardi dolara.

Njihovi dobici se, u velikoj meri, zasnivaju na ogromnim stimulativnim merama podrške ekonomiji, radi ublažavanja krize korona virusa, koje su rezultirale i rastom cena akcija na berzi.

Pored mera podrške vrednih milijarde dolara koje je donela Trampova administracija, Bajden je odobrio novi stimulativni paket od 1,9 milijardi dolara, što je dalo novi podsticaj rastu akcija. Indeksi S&P 500 i Dow Jones su od Bajdenove inauguracije do sada skočili za oko 10 procenata, prenosi RT.

Najviše su profitirali šefovi tehnoloških kompanija i giganata u e-trgovini, poput Amazona i Fejsbuka, koji su bili najveći dobitnici kako na vrhuncu pandemije, tako i tokom sadašnjeg novog uspona cena na berzi.

Ukupna neto vrednost američkih milijardera porasla je za 55 posto tokom poslednjih 13 meseci, dostigavši 4,56 miljardi dolara, prema izveštaju Instituta za političke studije i programa „Amerikanci za pravedan porez“.

Bajden je prošle nedelje rekao da traži da jedan procenat najbogatijih Amerikanaca i korporacija „plati pošten deo svog poreza“, čime želi da u ekonomiju ulije „milijarde dolara“. On predlaže da se za najviši poreski razred, za one koji zarađuju 400.000 dolara ili više, porez podigne na 39,6 posto i da se poveća porez na kapitalnu dobit onima koji zarađuju više od milion dolara godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...