Više od jedne četvrtine radnika razmišlja da li je povuklo pravi potez

Milioni Amerikanaca žale zbog “Velike ostavke”

Bolji posaoPoslovanjeSvetVesti

14.7.2022 09:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Milioni Amerikanaca žale zbog “Velike ostavke” Milioni Amerikanaca žale zbog “Velike ostavke”
Oko 20 miliona Amerikanaca dalo je otkaz u prvih pet meseci ove godine, postajući tako deo fenomena poznatog kao “Velika ostavka”. Prema novom istraživanju,... Milioni Amerikanaca žale zbog “Velike ostavke”

Oko 20 miliona Amerikanaca dalo je otkaz u prvih pet meseci ove godine, postajući tako deo fenomena poznatog kao “Velika ostavka”. Prema novom istraživanju, mnogi sada žale zbog te odluke.

Naime, Bloomberg navodi da više od jedne četvrtine onih koji su napustili posao razmišlja da li su napravili pravi potez. To su rezultati studije u koju je bilo uključeno više od 15.000 osoba koje traže posao, a koju je tokom poslednja tri meseca sprovela platforma za traženje posla Joblist.

Rast broja otkaza povezivan je sa rizicima od zaraze virusom Covid-19 na radnom mestu, novim mogućnostima koje nudi rad od kuće i opštim utiskom da su Amerikanci ponovo razmislili o svom profesionalnom životu usred previranja koje je donela pandemija. Broj zaposlenih koji su napustili posao ove godine otprilike je duplo veći nego pre jedne decenije.

Ali, anketa Joblista otkrila je niz razloga zašto se neki od onih koji su dali otkaz sada premišljaju.

Mnogi Amerikanci sada osećaju hitnost da nađu posao zbog pokazatelja da bi uslovi na tržištu rada mogli da se promene. Oko polovine onih koji traže posao predviđa da će se tržište rada pogoršati u narednih šest meseci.

Takođe, među onima koji su našli novi posao nakon davanja otkaza čak 42 odsto kaže da on nije ispunio njihova očekivanja.

Neki su takođe otkrili da im nedostaju kolege.

„Društvene veze su često potcenjene“, kaže Kevin Harington, izvršni direktor Joblista. „Mnogi ljudi provode na poslu isto toliko vremena koliko i sa porodicom i prijateljima. Za one koji grade jake lične odnose sa kolegama, to može imati ogroman uticaj na viđenje posla i koliko je verovatno da će ostati na njemu.“

Broj onih koji žale zbog datog otkaza varirao je u zavisnosti od profesije. Prema istraživanju Joblista, zdravstveni radnici, koji su bili pod ogromnim pritiskom zbog pandemije, najmanje su smatrali da su pogrešili, a samo 14 odsto onih koji su dali otkaz reklo je da se kaje zbog toga.

 • TATJANA

  14.7.2022 #1 Author

  Izmedju ostalog vazno je kakav je kolektiv

  Odgovori

 • GOCA BG

  14.7.2022 #2 Author

  Odluke koje su donete vise ne treba analizirati…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...