Muškarci u EU ređe u sličnoj situaciji

Žene ne traže posao najčešće zbog nege drugih

AnalizaBiznisBolji posaoEUU fokusu

24.6.2022 12:23 Autor: Julijana Vincan 16

Žene ne traže posao najčešće zbog nege drugih Žene ne traže posao najčešće zbog nege drugih
Udeo žena između 25 i 54 godina starosti u Evropskoj uniji koje nisu radile, ali i nisu tražile posao, bio je mnogo veći nego... Žene ne traže posao najčešće zbog nege drugih

Udeo žena između 25 i 54 godina starosti u Evropskoj uniji koje nisu radile, ali i nisu tražile posao, bio je mnogo veći nego kod muškaraca u 2021. godini. U slučaju žena to je bilo 18,5 odsto, a kod muškaraca 8,2 procenata, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

„Značajne razlike se mogu uočiti u razlozima zbog kojih muškarci i žene van radne snage u dobi od 25 do 54 godina ne traže zaposlenje. Učešće žena koje ne rade, a koje nisu tražile posao zbog obaveza oko nege drugih, iznosio je 5,7 odsto, a zbog drugih porodičnih obaveza nije radilo niti tražilo posao 2,9 procenata žena, što je značajno više nego kod muškaraca“, navodi se u izveštaju Eurostata.

Naglašeno je da čak i ako se kombinuju ove dve kategorije, obaveze oko poslova nege i porodični razlozi, to obuhvata svega 0,5 procenata muškaraca.

Na nacionalnom nivou, žene izvan radne snage starosti od 25 do 54 godina, koje nisu tražile posao zbog obaveza oko nege, premašile su pet odsto u polovini zemalja EU. Najveći udeo zabeležen je u Češkoj (12,8 procenata), a slede Rumunija (11 odsto) i Irska (8,2 procenta). S druge strane, najniži udeo evidentiran je u Danskoj (0,9 odsto), Švedskoj (1,5 procenata) i Sloveniji (1,8 odsto).

S druge strane, udeo muškaraca koji nisu tražili posao zbog obaveza oko nege, čak i u kombinaciji sa drugim porodičnim razlozima, premašio je svega jedan procenat, i to samo u Irskoj (1,1 odsto).

Čak 33.500 žena u Srbiji čeka posao

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji skoro 33.500 žena čeka posao. Prema tim podacima, najteže je ženama starijim od 55 godina, a slede ih one mlađe od 50. Uglavnom imaju srednju školu, često diplomu gimnazije, i nude im se uvek isti poslovi.

„Najveći problem je taj što poslodavci imaju predrasude da su najefikasniji radnici između 30 i 45 godina, i između kandidata istih kvalifikacija i sposobnosti biraju mlađe od 45 godina“, izjavila je predsednica UO „Žene na prekretnici“ Mima Perišić za RTS.

Kako je dodala, poslodavci ne pitaju kandidate šta znaju, nego koliko imaju godina.

Sledeći važan razlog su i niske kvalifikacije, jer većina nezaposlenih žena ima osnovnu ili srednju stručnu spremu, a više od 44 odsto tih žena čeka na posao duže od 10 godina.

„Nude se samo poslovi za muškarce – vozače i građevinske radnike. Žene se ne primaju na obuku za varioce“, istakla je Perišić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...