Zakonom predviđene sankcije za zloupotrebe

Poslodavci imaju pravo da provere razloge odsustva zaposlenih, čak i uz lekarsko uverenje

AnalizaPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusu

24.6.2022 13:37 Autor: Ljiljana Begović 22

Poslodavci imaju pravo da provere razloge odsustva zaposlenih, čak i uz lekarsko uverenje Poslodavci imaju pravo da provere razloge odsustva zaposlenih, čak i uz lekarsko uverenje
Radni odnos bi u idealnim okolnostima trebalo da se zasniva na uzajamnom poštovanju i poverenju između poslodavca i zaposlenog, ali se u praksi dešava... Poslodavci imaju pravo da provere razloge odsustva zaposlenih, čak i uz lekarsko uverenje

Radni odnos bi u idealnim okolnostima trebalo da se zasniva na uzajamnom poštovanju i poverenju između poslodavca i zaposlenog, ali se u praksi dešava da taj odnos bude narušen, ponekad i zbog neopravdanih izostanaka radnika.

Ukoliko poslodavac sumnja da zaposleni zloupotrebljava pravo na odsustvovanje sa posla, na raspolaganju mu je nekoliko zakonskih mogućnosti kojima to može proveriti.

Prema rečima advokata iz kancelarije Stojković Advokati Mine Radojević, Zakon o radu navodi da zloupotreba odsustva predstavlja nepoštovanje radne discipline i kao takva može biti razlog za otkaz ugovora o radu ili izricanje neke od disciplinskih mera.

Međutim, naša sagovornica ističe da put od utvrđivanja zloupotrebe odsustva pa do sankcionisanja nije ni kratak ni lak.

Kako da ustanovite da li zaposleni zloupotrebljava odsustvo?

“Ukoliko kao poslodavac imate sumnju da vaš zaposleni koristi odsustvo na zakonom nedozvoljen način, na raspolaganju su vam četiri opcije. Pre svega, Zakon o radu ovlašćuje vas kao poslodavca da o svom trošku zaposlenog uputite na odgovarajuću analizu u zdravstvenu ustanovu po vašem izboru, radi utvrđivanja postojanja okolnosti za odsustvo”, objašnjava Radojević.

U slučaju da se zaposleni ne odazove ili negira poziv da izvrši analizu, to će se tumačiti kao nepoštovanje radne discipline i predstavlja razlog za otkaz.

Takođe, mogućnost provere zdravstvenog stanja zaposlenog nudi zakon o zdravstvenom osiguranju, kada poslodavac sumnja u opravdanost odsustva, ocenu lekara ili u vezi sa ostvarivanjem svih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Foto: Pexels.com

“Prva opcija koju imate na raspolaganju je prigovor u postupku ostvarivanja prava, koji inače mogu uputiti zaposleni ili poslodavac, i to prvostepenoj lekarskoj komisiji (drugostepenoj ako je osporenu ocenu donela prvostepena lekarska komisija) u roku od tri dana od dana donošenja osporene ocene”, kaže Radović.

Druga opcija predstavlja obnovu postupka ocene o privremenoj sprečenosti za rad. Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), kao i poslodavac mogu zahtevati da se zaposleni čiju je privremenu sprečenost za rad ocenio izabrani lekar, odnosno prvostepena lekarska komisija, podvrgne ponovnom ocenjivanju privremene sprečenosti za rad od strane prvostepene, odnosno drugostepene lekarske komisije u roku od 30 dana od dana kada je data osporena ocena.

“Treća mogućnost podrazumeva veštačenje u postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. RFZO može po službenoj dužnosti ili na zahtev poslodavca, u roku od godinu dana od dana ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, da traži veštačenje u vezi sa zdravstvenim stanjem zaposlenog”, kaže naša sagovornica.

Posledice zloupotrebe odsustva

U slučaju da poslodavac sprovede neki od zakonom predviđenih postupaka za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti zaposlenog i na kraju se ustanovi da je radnik zloupotrebio odsustvo, postoji nekoliko načina kojim se takvo ponašanje može sankcionisati.

“Pre svega, u skladu sa Zakonom o radu zloupotreba odsustva predstavlja kršenje radne discipline i kao takva dovoljan je osnov za otkaz ugovora o radu. Vama kao poslodavcu pored otkaza ugovora o radu, ukoliko ocenite da povreda nije takve prirode, stoje na raspolaganju alternativne mere”, navodi pravnica.

Ako poslodavac za zloupotrebu odsustva želi da sankcioniše radnika, to može uraditi i privremenim udaljenjem sa rada bez naknade zarade, u trajanju od jednog do 15 radnih dana, ili novčanom kaznom u visini do 20 odsto osnovne zarade zaposlenog za mesec u kome je kazna izrečena, u trajanju do tri meseca.

Takođe, postoji mogućnost da poslodavac da opomenu sa najavom otkaza u kojoj će biti navedeno da će zaposlenom otkazati ugovor o radu bez ponovnog upozorenja ako u narednom roku od šest meseci učini istu povredu radne obaveze ili nepoštovanje radne discipline.

 • VERA

  24.6.2022 #1 Author

  Normalno sve se moze proveriti.

  Odgovori

 • TATJANA

  24.6.2022 #2 Author

  Bilo bi korektno da se ne desava zloupotreba

  Odgovori

 • MAJA

  24.6.2022 #3 Author

  Mogu i po terenu i kućama da proveravaju

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  24.6.2022 #5 Author

  Lepo bi bilo kada bi ovoliko štitili zaposlene koliko štite poslodavca.

  Odgovori

 • TINA

  24.6.2022 #7 Author

  Kao sto rece i Konstrakta

  Odgovori

 • Jovana24

  24.6.2022 #8 Author

  Ma da, pa namerno se povrede da ne bi radili, da da…
  Bas tako, kada bi ovako stitili i drugu stranu odnosno zaposlene, onda bi ovo zvucalo u redu.

  Odgovori

 • GOCA BG

  24.6.2022 #9 Author

  Ukoliko dodje do zloupotrebe,treba poslodavac da da otkaz zaposlenom…

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  25.6.2022 #10 Author

  Nema pravo poslodavac da traži šifru bolesti zaposlenog ali ni radnik da zloupotrebljava bolovanje

  Odgovori

  • LUKA

   25.6.2022 #11 Author

   Slazem se

   Odgovori

  • MAJA

   25.6.2022 #12 Author

   Nasa Šifra bolesti ne mora da bude na svim medijima

   Odgovori

 • Srdjan privatnik

  25.6.2022 #13 Author

  Da si imalo upućena u zakon o radnom odnosu videla bi da su radnici zaštićeni ko beli medvedi, to što nisi u stanju da pročitaš zakon i da ga protumačiš nedaje ti pravo da šuketaš ovako.
  Komentar ti dolazi iz straha i neznanja .

  Odgovori

 • VOJKAN

  25.6.2022 #14 Author

  Najgore je ako se neko bavi zloupotrebom lekarske potvrde

  Odgovori

 • Milovan94

  25.6.2022 #15 Author

  Ma poslodavci kod nas mogu sve, zaposleni ništa.

  Odgovori

 • JANA

  25.6.2022 #18 Author

  Koji ce poslodavac da se bavi privatbim problemima radnika ,bzvz svaki papir od doktora treba cerovati nema potrebe za proverom ,niko nije lud da se igra sa zdravljem

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  25.6.2022 #19 Author

  Proverava li neko poslodavce koji ne daju zakonski br.dana odmora- nego krate cak i za pola?!

  Odgovori

 • MARA

  25.6.2022 #20 Author

  Sve po zakonu..

  Odgovori

 • Maša

  26.6.2022 #21 Author

  Boze sacuvaj, glupost

  Odgovori

 • kaćica

  26.6.2022 #22 Author

  Ma treba i krv da nam vade jednom mesecno,sto je sigurno sigurno.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...