Rast zarada pred predsedničke i parlamentarne izbore

Minimalac u Turskoj veći za 55 odsto

SvetVesti

22.12.2022 17:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Minimalac u Turskoj veći za 55 odsto Minimalac u Turskoj veći za 55 odsto
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) odobrio je značajno povećanje minimalca s namerom da ublaži krizu izazvanu rastom životnih troškova koji podstiče... Minimalac u Turskoj veći za 55 odsto

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) odobrio je značajno povećanje minimalca s namerom da ublaži krizu izazvanu rastom životnih troškova koji podstiče inflacija, u nadi da će ovaj potez uticati na rast popularnosti njegove partije na izborima zakazanim za sledeću godinu.

Minimalna zarada u 2023. godini u Turskoj će iznositi 8.500 lira, odnosno 455 dolara mesečno, rekao je Erdogan. Ova suma dvostruko je viša u odnosu na minimalne zarade na početku godine i za 55 odsto u odnosu na minimalac u junu, piše Financial Times.

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je 84,4 odsto nakon što je turski predsednik naložio da centralna banka snizi kamatne stope na jednocifrene brojke, s namerom da rast ekonomije podstakne jeftinim kreditima. Nakon što je turska centralna banka počela da smanjuje kamatne stope, lira je izgubila više od pola vrednosti u odnosu na dolar.

Erdoganova strategija rasta za ekonomiju vrednu 800 milijardi dolara zasnovana je na niskim cenama rada i jeftinom izvozu. Međutim, posledice koje inflacija ostavlja na kupovnu moć stanovnika ove zemlje podstakle su njihovo nezadovoljstvo kada je Erdoganova administracija u pitanju, a nedavno sprovedene ankete pokazuju da je podrška vladajućoj partiji na istorijskom minimumu.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za jun 2023. godine, ali postoji mogućnost da će ih Erdogan pomeriti za mesec ili dva unapred kako bi iskoristio pozitivne efekte mera kao što je povećanje zarada.

Guverner turske centralne banke rekao je da povećanje minimalnih zarada neće značajno uticati na inflaciju. Banka predviđa da će stopa inflacije na kraju godine iznositi 65 odsto, ali mnogi ekonomisti smatraju da taj cilj neće dostići.

  • TATJANA

    22.12.2022 #1 Author

    Bori se za svoje mesto, ali mislim da je on odličan diplomata

    Odgovori

  • MAJALG

    25.12.2022 #2 Author

    To je pokazatelj da kada se nesto hoce onda to i moze da se uradi, bilo bi lepo kada bi i kod nas minimalac bio na tom nivou to bi mnogo svima olaksalo zivot.

    Odgovori

  • SRDJAN

    25.12.2022 #3 Author

    Treba povecavati minimalac kolko se moze.

    Odgovori

    • NINICA

      25.12.2022 #4 Author

      Složila bih se da zaista treba povećati minimalac.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...