Potrošačke cene na mesečnom nivou više za 2,9 odsto

Usporen rast inflacije u Turskoj

BankeNovacSvet

5.12.2022 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Usporen rast inflacije u Turskoj Usporen rast inflacije u Turskoj
Inflacija u Turskoj pokazuje znake usporavanja po prvi put u 18 meseci, ali je i dalje značajno viša od prognoza koje je centralna banka... Usporen rast inflacije u Turskoj

Inflacija u Turskoj pokazuje znake usporavanja po prvi put u 18 meseci, ali je i dalje značajno viša od prognoza koje je centralna banka dala za kraj ove godine.

Prema zvaničnim podacima, potrošačke cene porasle su u novembru po godišnjoj stopi od 84,4 odsto, što se približno poklapa sa 84,8 odsto, koliko su procenjivali ekonomisti koje je anketirao Bloomberg. Inflacija je u oktobru dostigla 85,5 odsto, što je najviša stopa u poslednje 24 godine, piše Financial Times.

Naglo povećanje cena u Turskoj beleži se od prošle godine, kada je centralna banka počela da spušta kamatne stope kako bi podstakla rast broja pozajmica. Kako je prošlog meseca saopšteno iz ove monetarne institucije, nakon što je referentna stopa snižena za 10 procentnih poena na devet odsto ciklus smanjenja je završen. Banka je prognozirala da će inflacija do kraja godine iznositi 65 odsto.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) vršio je pritisak na rukovodioce banke da spuste kamatne stope na jednocifreni nivo, s namerom da podstakne rast ekonomije pre predsedničkih izbora 2023. godine. Međutim, neortodoksna politika smanjivanja kamatnih stopa dok inflacija raste dovela je ove godine do slabljenja vrednosti lire prema dolaru za skoro 30 odsto.

Na mesečnom nivou cene su u novembru porasle za 2,9 odsto, dok je u istom periodu prošle godine zabeležen zabeležen rast od 3,5 odsto.

 • GOCA BG

  5.12.2022 #1 Author

  Posle 18 meseci nenormalno visoke inflacije,moralo je doci do usporavanja…

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  6.12.2022 #2 Author

  Inflacija je 85 %. Letos na letovanje je sve bilo duplo jeftinije zbog inflacije sada je još gora situacija

  Odgovori

 • MAJALG

  6.12.2022 #3 Author

  Ovo je pokazatelj da uspesna unutrasnja politika i dobar rad Turske vlade moze da dovede do toga da se u ovom slucaju uspori inflacija, sto je u ovo ludo vreme kao da su je skorz zaustavili.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.